TEMI.mk

ЕУ и НАТО интеграции 

Билјана Ванковска - Нова Македонија

Обединување пред разнебитување

Темата за „обединување на интелектуалците“ (во случајов заради спас на македонизмот) е премногу важна за да се елаборира накусо. Таа мака нѐ обременува, парализира, конфронтира и разочарува со децении. Затоа, оваа колумна ќе оди во продолженија, ни с…

Загадување на воздухот 

Стевче Дечев - Civilmedia

Праведна транзиција или ситиот на гладниот не му верува и баш му е гајле! (прв дел)

СТЕВЧЕ ДЕЧЕВ Полека но сигурно изминува и месец јануари. Некако ги преживеавме празниците и научивме дека зборот празник доаѓа од празно. Затоа ние толку многу ги сакаме празниците. Со празнотија и инает преживуваме. Се попразни и поскромни се трпези…