TEMI.mk

Урбанизам

Филип Клетников - МКД

Градот има смисла само ако ги одразува потребите на своите граѓани!

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)? Во својот „Ѓаволов речник“, познат по луцидната зајадливост, американскиот писател Емброуз Бирс метрополат…

Урбанизам

Никола Тасев - ПлусИнфо

И новата скопска власт ли ќе го бетонизира градот?

Новите скопски градоначалници го раситнуваат мандатот. Уверуваат дека се фатиле со работа, се сликаат, чистат диви депони,.. Убаво! Некои почнаа и да објавуваат што затекнале во општините: големи долгови, непланско работење, пренатрупаност со вработе…

Локални избори 2021 

Никола Тасев - ПлусИнфо

Со општата кампања ги кријат конкретните локални проблеми

Помина уште едно „врело лето“. Скопјани пак се бањаа во пот наместо во нови ветени базени. И минатите лета беше исто. Кандидатите, кои станаа градоначалници пред четири години, во кампањата, кога се ловеа гласовите на скопјани, ветија многу. Но, граѓ…

Локални избори 2021 

Војо Маневски - Civilmedia

Дупови и дупки

ВОЈО МАНЕВСКИ Заврши кандидирањето за новото водство на локалните самоуправи. Имаме кандидати за градоначалници за советници и сега преостанува само да гласаме. Утринските кафе муабети се околу личностите што се најдоа на листата за советници. Овој з…

Локални избори 2021 

Горан Михајловски - Сакам Да Кажам

НЕ СМЕ НАДЛЕЖНИ

1 Штом се собираат потписи за толку многу независни граѓански иницијативи за кандидати за советници во речиси сите поголеми општини, тоа е охрабрувачки за демократијата. Луѓето си се организираат. Сакаат да си ги заштитат куќите, дворовите, да си ги …

Животна средина 

Катерина Блажевска - Призма

Ахилова пета

Поплава, земјотрес, активиран вулкан. Земјотрес, пожар, невидена суша… Секој ден истото се случува во различни точки од светот. Со една разлика: најинтензивно е од кога било досега! Очигледно е дека светот го тресат катаклизми. Не знам како е регистр…

Животна средина 

Никола Тасев - ПлусИнфо

Водно не ги разбира законите со кои го штитат

Сонот што ни го најавуваа како јаве беше – Скопје ќе стане зелена престолнина. Една од поголемите зелени оази требаше да биде Водно. - Advertisement - Природата го дала такаречи во самиот центар на Градот (нешто за што вистински сонуваат многу метроп…

Локална власт 

Никола Наумовски - Слободен Печат

Капиталот и градот

Практично, сѐ што можело да работи профитабилно е дадено во приватни раце и Град Скопје е оставен само со непрофитабилните дејности и оние кои е незамисливо да бидат приватизирани – комуналните претпријатија, гимназиите, пожарните… Скопје е најдобар …

Урбанизам

Александар Левески - Журнал

26 јули, една ненаучена лекција

Тие што загинаа Бог да ги прости. Оние што преживеаја, одново го изградија. Нивните деца пак го упропастија, претворајќи ја секоја зелена површина во зграда и креирајќи една комплетно супстандардна дистопија и крајно нехуман амбиент за живеење. Лекци…

Скопје 2014

Аљоша Симјановски - Нова Македонија

Скопје 1963 – 2014 – 2021

За вкусовите не спориме, има решенија што поинаку би ги реализирале и јас и критичариве. Едно пропуштаат да осознаат и признаат, по многудецениска апстиненција, Скопје, кое пет века беше касаба, гарнизон на Турците и каде што Македонците немаа право …