TEMI.mk

#СкопјеСеСеќава

Мојсо Мојсовски - Фактор

Со брезови метли избришано

Колумна објавена на двонеделникот „Свет“ пред скоро
25 години - пријатно патување во минатото на Скопје! Модерното време предизвика „изумирање“ на две важни „институции“ на градското живеење на Скопје, кои како реликт на некои минати периоди долго вр…

#СкопјеСеСеќава

Мирослав Грчев - Слободен Печат

ВМРО и Мајка Тереза – хероите на постземјотресната обнова

Да личеше она јаросно скопско лето 1963-то на ова денешново, безмалку пролетно, ковидно лето, разгневениот земјотресен змеј ќе проголташе илјадници животи повеќе и ќе ја претвореше катастрофата во уште понезамислива човечка трагедија. Меѓутоа, тоа го…