TEMI.mk

Корона  

Звонимир Јанкуловски - Нова Македонија

Криза во криза: мигрантите како игнориран епидемиолошки ризик

Проф. Звонимир Јанкулоски Врската помеѓу ширењето на заразните болести и миграцијата беше воспоставена уште многу одамна. Болестите се шират по трговските патишта, со напредување на армиите, воените затвореници, бегалците. Денес не е различно од мина…

Корона  

Драган Павловиќ - Латас - Вечер

Банкрот држава

Епидемијата е во фокусот на внимание. Секаде. Работите околу вирусот, советите, теориите на завери... ќе ги оставиме на оние на кои тоа им е струка и работа, а овде тема ќе биде политиката и економијата во ова време на епидемија. Корона вирусот го см…

Корона  

Александар Русјаков - Нова Македонија

Одбивам да се восхитувам на мртви идеологии

Александар Русјаков Брисел, ви хев а проблем. Британија си замина, Италија ја губиме. Дајте им датум на Албанија и Морт Натодонија. Или беше Натодонија ле Морте. Коронавирус. Нема да навлегувам дали е божја промисла, реакција на природата, негрижа на…

Корона  

Љубиша Николовски - Слободен Печат

НЕ УБИВА САМО КОРОНАТА

Имено, од околу 20.000 луѓе колку што умираат годишно во Македонија, околу 11.000 умираат како последица на болести на срцето и мозочните удари Седам и гледам низ прозорецот како паѓа снег. И тој не изневери. Паѓа кога сака, а не кога го очекуваш. Пр…

Корона  

Сотир Костов - Infomax

СОТИР КОСТОВ: Ова со Филипче, kpизниoт штaб и мерките, веќе е тpaгиkoмичнo – земете paбoтeтe, за sвeзди има време

Тие што не знаат што е кризен менаџмент се опасни како корона вирус Ова со Филипче, кризниот штаб и мерките, веќе е трагикомично. Море луѓе, опасноста од корона вирусот не е шанса за враќање не министерот Филипче во живот(политички). Каква е таа стра…

Мигранти

Александар Нацев - Нетпрес

Европско разузнавање

Современите безбедносни предизвици, пред кои се исправени државите, последниве декади се одликуваат уште со една заедничка карактеристика, а тоа е нивната транснационалност, односно нивната манифестација преку границите на една држава, па и преку гра…

Корона  

Гоце Трпковски - Призма

Корона во логичка замка

Реалната закана од коронавирусот некои ја сметаат за алиби Што можат 10 соопштенија со податоци и анализи подготвени од 30 медицински стручни лица против еден коментар на Фејсбук во врска со корона вирусот? Ништо, коментарот што ќе се повикува на „та…