TEMI.mk

Илинден

Габриела Илиевска - ПлусИнфо

Битолска република

Како наследници на Питу, Јане, Гоце, Илинден… баш сега разбирам дека и во Нас има таков револуционерен ген. И како никогаш досега работи во Нас најсилно шо можи. - Advertisement - Признавам дека мислев дека сме најголеми револуционери кога без никакв…

Локални избори 2021

Горан Михајловски - Либертас

Бојан ми текна

Не се плаши СДСМ толку од ВМРО-ДПМНЕ колку што се исплаши од граѓанките и граѓаните што му помогнаа да дојде на власт 1.Мореее, колку се исплашиле СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ од непартиските граѓанки и граѓани, па се ујдисаа да го сменат изборниот законик три …

Локални избори 2021

Горан Михајловски - Сакам Да Кажам

БОЈАН МИ ТЕКНА

1 Мореее, колку се исплашиле СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ од непартиските граѓанки и граѓани, па се ујдисаа да го сменат изборниот законик три месеци пред локалните избори. Каков кукавичлук покажаа. Видоа дека им се најавија независни листи за градоначалници и …

Локални избори 2021

Јанаки Митровски - Фокус

Разумен сомнеж: ТЕЧЕ НИЗ НОГАВИЦИ

Иронијата е, за да основаш политичка партија во Македонија, потребни се 1.000 потписи од граѓани, по што ќе можеш да поднесуваш листи каде што сакаш низ државата, а само да се обидеш да станеш советник во Скопје, потребни се најмалку 9.000 потписи Пи…

Локални избори 2021

Бобан Карапејовски - ПлусИнфо

Сите партии се плашат од независните листи

„Премирот потврди дека прагот за поднесување на независните листи е 2 отсто од вкупниот број избирачи.“ - Advertisement - Интересно, помалите политички партии беа ревносни да се тргне предлогот за праг од 3 % за листите, но никој не се буни дека има …

Локални избори 2021

Љупчо Довичински - Либертас

Предлог закон кој не им одговара ниту на предлагачите

Никако да излезам од темата за изборниот модел која се наметнува сама по себе. Во изминативе два месеца анализирав и повеќе теориски модели, но исто така и практични искуства од примената на различни изборни системи. Колку и да се разновидни постоечк…

ЕУ и НАТО интеграции

Горан Михајловски - Сакам Да Кажам

СААТОТ НА МЕКШЕЈН

1 Еврокомесарот за проширување Оли Рен во декември 2007, на прашањето кога Македонија ќе добие датум за преговори раскажуваше вицови за композиторот Јан Сибелиус. Кога во шест часот сабајле жената го прашала кога ќе си дојде дома, Сибелиус ѝ одговори…

Локални избори 2021
Локални избори 2021

Венко Андоновски - Нова Македонија

Максим(ум) за мое Куманово

Големите водачи се големи зашто учат и од туѓите и од сопствените грешки. Прагматично продолжуваат напред, не дозволувајќи ѝ на тоталитарноста да стане вообичаен начин на политичко однесување, преку нејзиното најчесто лице: одмаздата Почнаа партискит…

Изјавата на Јелена Жугиќ: Албанците го окупираат Бутел

Борче Трајковски - Frontline

До Јелена Жугиќ, отворено

пишува: БОРЧЕ БОКИ ТРАЈКОВСКИ Скопје од секогаш бил главен град на Македонија, ама никогаш не бил град само на Македонците, на оние со национално верска определеност како Македонци христијани. Во Скопје отсекогаш живееле, се раѓале, растеле луѓе од р…