TEMI.mk

Национализам

Џејсон Мико - Свест

Национализам наспроти транснационализам

еодамна бев потсетен дека годинава ја одбележуваме 25тата годишнина од објавувањето на книгата Судир на Цивилизациите и Преобразбата на Светскиот Поредок од писателот и политичкиот научник Семјуел Хантингтон (1927-2008). Ова дело беше објавено во 199…

Национализам

Александар Литовски - Денес Магазин

РЕВИЗИОНИЗМОТ И МАФИЈАТА – Александар ЛИТОВСКИ

За време на враќањето на нашите простори во варварство, што трае, ете веќе повеќе од триесет години, со антикомунистичките баења од племенските шамани, попови и оџи, и со паганските ритуали на жртвување на луѓето и држава на олтарот на профитот и кап…

Национализам

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Социопатска сајбер (флаш)машина

Има сурија од патриотски хистерици што ме обвинуваат зошто ја поддржувам доминантната политика, па таквата работа ја користат за да се пресметаат со мене низ најгнасни зборови, а причината е само една: да ѝ напакостат на таквата политика и на премиер…

Национализам

Перо Арсовски - Civilmedia

Борбата против фашистите е вечна

пишува: ПЕРО АРСОВСКИ Да ли не „затече“, изненади, најновата снимка на наци-фашистичкиот пир на ДПМНЕ платениците Пандов и Неделковски? Да ли бевме уверени дека по последните порази и судски разврски против нивните газди ќе се повлечат, смират, а нек…

Национализам

Денко Малески - ПлусИнфо

Национализмот сè уште го води орото на Балканот

На почетокот од деведесеттите, во текот на авионскиот лет кон една од меѓународните конференции на кои се определуваше судбината на Македонија, претседателот Киро Глигоров ми раскажа настан од 1945 година. - Advertisement - Полицаец држи дебело јаже …