TEMI.mk

Дневна политика

Сашо Таневски - Нова Македонија

Штурецот и мравката

Само изминатиот период бевме сведоци на низа примери во разни области што покажуваат недостиг од визија за долгорочно планирање однапред, со цел спречување на штетните последици врз државата и граѓаните За сѐ е потребно планирање и превенција, а не д…

Изборниот законик

Ивица Боцевски - Нова Македонија

Можни сценарија за иден развој на македонскиот изборен систем (2)

Иако се чини дека се стабилизираа актуелните шест изборни единици, сепак тие се многу проблематични. Првиот проблем произлегува од нелогичната географија на изборните единици. При цртањето на овие шест изборни окрузи се гледало само да се постигне ед…

Договорот со Бугарија 

Џабир Дерала - Frontline

Двете македонски приказни

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Во ист ден, на две различни локации, се гледаат двете различни македонски приказни. Едната, позитивна, енергична, прогресивна, иако преполна со неизвесности и предизвици, а другата приказна е со протагонисти кои во сè гледаат мож…

Изборниот законик

Ивица Боцевски - Нова Македонија

Можни сценарија за иден развој на македонскиот изборен систем

Кај нас, во македонски контекст, нештата дополнително се комплицираат кога ќе се земе предвид етнокултурната поделба на општеството, којашто нужно се прелева и во партискиот систем, без разлика на понудениот изборен модел. Неопходноста од претставува…

Локални избори 2021

Бобан Карапејовски - ПлусИнфо

Сите партии се плашат од независните листи

„Премирот потврди дека прагот за поднесување на независните листи е 2 отсто од вкупниот број избирачи.“ - Advertisement - Интересно, помалите политички партии беа ревносни да се тргне предлогот за праг од 3 % за листите, но никој не се буни дека има …

Локални избори 2021

Љупчо Довичински - Либертас

Предлог закон кој не им одговара ниту на предлагачите

Никако да излезам од темата за изборниот модел која се наметнува сама по себе. Во изминативе два месеца анализирав и повеќе теориски модели, но исто така и практични искуства од примената на различни изборни системи. Колку и да се разновидни постоечк…

Изборниот законик

Никола Тодоров - DW

Кој краде на избори?

Среќен сум што на следните избори, по 8 години откако првпат тоа го предвидовме во Изборниот законик, ќе профункционира утврдување на идентитетот на гласачите со проверка на отпечаток од прст. Пишува Никола Тодоров. Сите. Ова би требало да биде заклу…