TEMI.mk

Полициска бруталност над ромите

AlfaTV News

Битолски Роми на протест против полициската бруталност

Полициска бруталност над ромите

Звонимир Јанкуловски - Нова Македонија

Полиција без интегритет во театарот на правниот систем: ветинг или модернизирање на репресијата

Проф. Звонимир Јанкулоски Кога имате наследство на насилна и нетранспарентна полициска организација, лесно се обновува неказнивоста на полицијата за прекршувањата на законот. Како резултат на тоа, легитимноста на полицијата е спадната на најниско нив…

Полициска бруталност над ромите

Мариглен Демири - Либертас

Важно е на протестот на Ромите да излезат и граѓани не-роми

Не постои полицаец кој во својата историја на „шлакање“, во полициска станица, да не претепа Роми (или како шо ги викаат во Битола – Ѓупци) џепароши (цитирам:) „до посер“ или „до мочање“. Буквално! Има една работа за која не се зборува, чинам, а доко…