TEMI.mk

Нови имиња на улици и плоштади во Скопје

Ѕвездан Георгиевски - Слободен Печат

Писателот што на Скопје му ја подари најубавата улица не може да има своја улица

Еве, деновиве на дневен ред повторно дојде омилената забава на повеќето градски власти на македонската велепаланка – именување и преименување на улиците! Треба, значи, да се заменат политички неподобните имиња со оние што повеќе им личат на „нашите“,…

Вакцина за Корона

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Поучна приказна за вакцините

Македонија повторно се дели по своето општествено ткиво. Овојпат за и против помпата што се крена за првата од двете транши вакцини што ги добивме, односно ќе ги добиеме од Србија. Дали беше неопходен толкав публицитет за „една кутија“ вакцини? Дали …

Вакцина за Корона

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Жал за короната

Еве, конечно, и една оптимистичка вест за Македонија (иако Македонија во неа воопшто не се споменува). Имено, американската агенција „Блумберг“ тврди дека светот ќе се врати во нормала по седум години. Оваа прогноза се потпира на следењето на најголе…

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Празнината по Борис Ноневски

Тоа обично така се случува. Разговарам со двајца млади колеги, момчиња од оние генерации што некогашната држава ја помнат само преку митологијата што се шири за неа. Ме прашуваат за едноумието и за методите на постигнување унисоно мислење. Им зборува…

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Дупка во теренот за голф

Се чини дека за една таква спортска и туристичка велесила каква што е Македонија, единствената алка, да не кажам дупка, што недостасува е токму – терен за голф. И токму во селото Лисиче! Ете, веќе чувствувам како ме чешаат прстите за овој планетарно …

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Анатомијата на еден медиумски развод

Среде пандемија, среде сѐ поизразените дилеми околу вакцините и вакцинацијата, среде отворените прашања за пописот, па ако сакате и пред најнеизвесната инаугурација на еден американски претседател, главна тема на македонските медиуми е – разводот на …

Култура

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Македонијо, колку ти чини културата?

Неодамна, руската информативна агенција „Новости“ лиферуваше една анкета, а (некои од) овдешните медиуми ја пренесоа, за структурата на семејната потрошувачка во 40 европски земји. Според оваа анкета, македонските граѓани трошат 37 проценти од своите…

Вакцина за Корона

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Идеологијата на вакцината

Секој оној што имал барем малку трпение да ги слуша преданијата на оние што служеа војска во ЈНА го знае митот за таканаречените „коњски вакцини“. Имено, секој регрут на почетокот на служењето на воениот рок примаше некаква инјекција, која (според ва…

Македонски јазик

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Втората лустрација на Славко Јаневски

Пред некој ден, еден пријател, знаејќи го мојот интерес за ликот и делото на Славко Јаневски, ми го подари изданието на неговата повест „Улица“ од 1964 година, со прекрасните илустрации на Димитар Кондовски. Разгледувајќи ја книгата, не можев, а да н…

Религија

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Пингвините и Македонскиот манифест

Се присетив на еден стар виц, од оние со брада што би се рекло. Значи, си биле Американец, Французин и Македонец, кои добиле задача да напишат докторска дисертација за пингвините. Американецот ја одбрал темата „Пингвините и нивната економска експлоат…