TEMI.mk

Култура

Кица Колбе - Либертас

Музејот „Пабло Пикасо“ во германскиот град Минстер

Музејот „Пабло Пикасо“ во Минстер денес има европско и светско значаење, а онаму каде што има музеј на Пабло Пикасо не може да биде провинција! Според бројот на жители германскиот град Минстер не се разликува многу од Бон. И едниот и другиот имаат ма…

Култура

Кица Колбе - ПлусИнфо

Музејот „Пабло Пикасо“ во германскиот град Минстер

Според бројот на жители германскиот град Минстер не се разликува многу од Бон. И едниот и другиот имаат малку повеќе од триста илјади жители. Двата се универзитетски центри со универзитети основани од пруските кралеви. Иако минстерскиот е основан 190…

Мигранти 

Кица Колбе - DW

Реките и нивните приказни, дамнешни и денешни - Мозел и Вардар

За да може да се пласира виното надвор од Македонија, треба да се создадат најдобрите земјоделски и стопански услови за производство на квалитетно вино. Пишува Кица Колбе Повторно мојата понеделничка колумна ја пишувам во хотелот што е сместен во нек…

Вакцина за Корона

Кица Колбе - Окно

Кога антиваксерите се споредуваат со Евреите

Извор: Дојче веле Неодамна на антикорона-демонстрација во Берлин еден од антиваксерите ги спореди пандемиските мерки со прогонот на Евреите во Третиот рајх. Вакви тврдења се среќаваат и кај македонски антиваксери. Пред некој ден еден од нив тврдеше д…

Вакцина за Корона

Кица Колбе - Слободен Печат

Кога антиваксерите се споредуваат со Евреите

Етички бескрупулозните манипулации на антиваксерите и на десните екстремисти се средство да се демонизира државата и политиката, за да стане логична теоријата на заговор, според која политичарите подготвуваат нов геноцид врз човештвото, сличен на оно…

Вакцина за Корона

Кица Колбе - ПлусИнфо

Кога антиваксерите се споредуваат со Евреите

Неодамна на антикорона-демонстрација во Берлин еден од антиваксерите ги спореди пандемиските мерки со прогонот на Евреите во Третиот рајх. Вакви тврдења се среќаваат и кај македонски антиваксери, пишува Кица Колбе во колумна за Дојче веле . - Adverti…

Вакцина за Корона

Кица Колбе - Либертас

Кога антиваксерите се споредуваат со Евреите

Да се има законска слобода како граѓанин да се демонстрира во јавноста, а од говорницата да се тврди дека антиваксерите го доживувале истиот погром како и Евреите, е примитивен антисемитизам. Неодамна на антикорона-демонстрација во Берлин еден од ант…

Вакцина за Корона

Кица Колбе - DW

Кога антиваксерите се споредуваат со Евреите

Да се има законска слобода како граѓанин да се демонстрира во јавноста, а од говорницата да се тврди дека антиваксерите го доживувале истиот погром како и Евреите, е примитивен антисемитизам. Пишува Кица Колбе Неодамна на антикорона-демонстрација во …

Кица Колбе - ПлусИнфо

Црниците во далечните скопски лета

Вчера во Келн беше вистински топол и сончев ден. „Средината на август е“, си реков, „редно беше да дојде летото.“ Иако на небото веќе неколку дена пред стемнување ги нема повеќе јатата од ластовици. Некаде прочитав дека кон половината на август ласто…

Кица Колбе - DW

Црниците во далечните скопски лета

Скопските лета кои јас ги паметам не се одигруваа во кафеаните. Магијата на летата беа дворовите и градините. Пишува Кица Колбе Вчера во Келн беше вистински топол и сончев ден. „Средината на август е“, си реков, „редно беше да дојде летото.“ Иако на …