TEMI.mk

Македонски јазик

Викторија Трајков - Курир

ЗБОРУВАМ МАКЕДОНСКИ И НИШТО ДРУГО

Како тоа македонскиот јазик не постои? Или „вештачки постои?“. „Ќути си, има и полошо?“ И овој пат? До кога Македонци? Јазикот, без разлика дали е мајчин или странски е знак на идентитет. Јазикот кој што човекот го зборува, имињата што ги именува, пе…

Договорот со Бугарија

Борче Треновски - Независен

Драги соседи: Договор е невозможен со едни освестени, а други замаени – „Споразумението е невъзможно с някои в съзнание, а с други – замаяни“

БОРЧЕ ТРЕНОВСКИ Како мислите да дојдеме до одржлив договор при една освестена, а друга сѐ уште замаена страна – во таков случај едната страна тешко може да запре во аспирациите спрема другата страна и колку повеќе се замајува, толку повеќе ќе бара др…

Интервјуто на Заев за БГНЕС

Биљана Секуловска - Нова ТВ

Цеца на Аркан го има рецептот за спорот со Бугарија

Апсурдите со бугарското негирање на се што е македонско, продолжуваат во нов жанр- тоа е еден мал, но скапоцен по самата суштина- комичен трилер. Сега на сцена настапуваат Ивица Дачиќ, претседател на српското Собрание, во комбинација со една турбо-фо…

Интервјуто на Заев за БГНЕС

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Македонија и Бугарија – што е проштавањето

Панде
Колемишевски Во енигматичното, крајно провокативно интервју за бугарската агенција, една од пораките на претседателот на Владата на РСМ, Зоран Заев, е дека на Бугарија како пријателска земја треба да иѝ простиме, но да не заборавиме. Меѓу мног…

Интервјуто на Заев за БГНЕС

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Доста е омраза, Бугарите се наши сојузници!

Што треба да направат премиерот Заев и Владата? Да продолжат со исто темпо – Владата да го санкционира говорот на омраза на социјалните мрежи насочен кон Бугарија. Затоа што само преку апел за мир, пријателство и добрососедство може да изградиме евро…

Жешка политика

Глигор Стоименов - Либертас

Терај храбро, ич да не ти чуе

м-р Глигор Стоименов “Па јели то могуче људи моји“, врескаше на сиот глас легендарниот спортски коментатор Младен Делиќ во далечната есен 1983 година, кога Југославија ја победи Бугарија на Пољуд во Сплит и се пласираше директно на Европското фудбалс…

Жешка политика

Љупчо Цветановски - Курир

Тројка за две ч’рвени…

Зоки Корисниот се нашол на мака. Голема. Страшно се зезнал со мега-биљмеското интервју за БГНЕС. Не само што не допрел до брат му Бојко и сестра му Захариева, туку наапал 4/5 од Макеоднија и 2/3 СДССС, башка БЦ. Олелее, залелелкал ЗЗ на Илинденска бр…

Договорот со Бугарија

Јанаки Митровски - Фокус

ВОЛГАРИ

Сметам дека треба да се градат добрососедски односи со сите соседи, не само со Бугарија. Но, не по цена на вистината и особено не поткопувајќи го антифашистичкиот темел, како и не по цена на емоциите на луѓето. За бога, сѐ уште има живи сведоци на ти…

Корона  

Ерол Ризаов - Либертас

„Викенд на мртовци“ во Македонија

Или зошто еден „ведар национален нихилизам“ најмногу ќе придонесе кон решавање на македонското прашање Драмата во односите со Бугарија прерасна во црна комедија налик на култната театарска престава „Викенд на мртовци“. Ни вирусот Ковид- 19 не може да…

Корона  

Ерол Ризаов - DW

„Викенд на мртовци“ во Македонија

Или зошто еден „ведар национален нихилизам“ најмногу ќе придонесе кон решавање на македонското прашање. Пишува Ерол Ризаов Драмата во односите со Бугарија прерасна во црна комедија налик на култната театарска престава „Викенд на мртовци“. Ни вирусот …