TEMI.mk

Груевизмот

Ненад Јовановиќ - Frontline

Се сеќаваме и нема да заборавиме, никогаш повеќе груевизам!

пишува: НЕНАД ЈОВАНОВИЌ На денешен ден, 17 мај 2015 година, Никола Груевски беше координатор на државната безбедност, човек што беше одговорен за експлозијата од насилство во нашиот секојдневен живот. Во тоа време, државната безбедност ги држеше сите…

ЕУ и НАТО интеграции

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Само со Заев започнатото може да заврши со среќен крај

Во овие нецели четири години, мене устата пена ми фати: Заев има храброст и карактер да подвлече црта меѓу напредокот и регресот; да подвлече црта меѓу надежта и резигнацијата; да подвлече црта меѓу европеизацијата и балканизацијата. Силната прошетка…

27-ми април

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Зошто, претседателе Пендаровски, релативизирaте!?

Претседателот Пендаровски не е неписмен човек. Е, сега, прашањето е, зошто ваква глупава изјава би дал писмен човек: „можеби тероризмот е претешка квалификација“ или „знам по нешто и за тероризмот“? Искрен да бидам, не знам што се случува со претседа…

27-ми април

Ненад Јовановиќ - Револуционер

Заборава Пендаровски дека тие не го негираат својот тероризам

Кога вели претседателот Пендаровски дека “терминот тероризам е претежок”, јас навистина не знам што му е идејата, а не знам ниту што му се случува овие денови. Имено, да не сака да ми каже дека треба националистичката елита да се награди со амнестија…

Шарена револуција

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Сеќавање на Шарената револуција или денови на опасно сонување

По повод јубилејот – пет години од „Шарената револуција“, бев поканет од реномираната граѓанска организација „Цивил“ во својство на активист и колумнист да кажам мое сеќавање за случувањето, анегдотите, проблемите и за сите драматични моменти од тоа …

Груевизмот

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Нам ни треба општествен договор за иднината

На Запад политиката обично се дефинира низ обидите да се воспостави општествен договор за иднината на заедницата. Веројатно нешто се планира и се предвидува, а науката за таквите обиди – барем колку што разбирам – се нарекува економија. Обично, ефика…

Национализам

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Социопатска сајбер (флаш)машина

Има сурија од патриотски хистерици што ме обвинуваат зошто ја поддржувам доминантната политика, па таквата работа ја користат за да се пресметаат со мене низ најгнасни зборови, а причината е само една: да ѝ напакостат на таквата политика и на премиер…

Економски мерки

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Европските градови, короната и нашата „блесава“ опозиција

Наместо да се создаде кворум во Собранието, да поминат тие закони што ќе помогнат парите да се слеат до граѓаните и стопанството, нашите „генијалци“ блокираат. И уште кога ги слушам како велат – „нам, граѓаните ни се најважни“, ти доаѓа да… Лошо ти д…

Корона  

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Секој е автор на својот живот дури и за време на корона

Животот, драги пријатели, мора да продолжи натаму. Со или без корона. Не велам дека ова што до сега го живеевме во оваа пандемија е „вистински живот“, но сепак, не е ниту смрт. Meне лично кафеаната отсекогаш ми беше важна. Некогаш ми беше важна на до…

Дневна политика

Ненад Јовановиќ - Револуционер

Владата на Заев работи со надчовечки напори во оваа незапаметена криза за целото човештво

Јас мислам дека треба да се пофали владата на Заев за се што до денес направи. Исто така знам дека во овој момент на големо опозицијата на Мицкоски се труди да го скандализира секој потег, дури и овој денешниот со апсењето на Камчев, негирајќи дека с…