TEMI.mk

Медиумите во Македонија

Гоце Трпковски - Призма

Пари на рака за „наше“ новинарство

Објаснувајќи како не може да биде купен дури и ако некој го плаќа, новинарот Зоран Божиновски, овозможи како низ клучалка да се ѕирне во паралелната информативна сцена во Македонија. Многу се зборува за оваа сфера, во која се делат пари на рака во за…

Медиумите во Македонија

Виктор Грозданов - Нетпрес

Бугарскиот шовинизам и молкот на националните телевизии

„… А и некој простодушен народ сме: не сакаме и со душманот да се замериме. Незгодно ти паѓа. Македонецот ти е таков: фати го за гуша и газ дава, пушти го-газ бара… На секои тројца, едниот е шпион. Е, па сега ти види што треба да направиш со него…“ „…

Медиумите во Македонија

Петрит Сарачини - Civilmedia

Како ќе познаете началници во медиумите?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Како ќе познаете началници во медиумите? Секогаш „први дознаваат“. Тие се предвесници на оркестрирани хајки за плукање и оцрнување на луѓе. Први се со „ексклузива“ на секое спектакуларно апсење, беља, „спонтан“ протест, медиум…

Медиумите во Македонија

Петрит Сарачини - Civilmedia

За Фридом хаус 3 години по ред имаме напредок после долги години пад, кому да се честита, а кому да се изрази сочувство?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Во извештајот „Слободата во светот“ на Фридом хаус, во 2016-17 година имавме 57-58 индексни поени. Оваа година, скорот на Северна Македонија стигна до 66 индексни поени. “Неодамна реизбраната владата на премиерот Зоран Заев на…

Реформи во медиумите

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Реформа или назад во проклетија

Нема никакви реформи, нема цивилизација и нема Европа во оваа земја без реформи во медиумите! Таа подразбира невозможни работи, какви што се разбивање на племенските обрасци на читателите и собирање граѓани околу весници како метафора за граѓански ст…

Субвенции за медиумите

Виктор Грозданов - Нетпрес

Интервју со мафијата за три милиони денари

Дали одредени медиуми во Македонија почнаа да ја применуваат онаа позната филозофија за медиумите на некогашниот диктатор на Уганда, Иди Амин Дада: „ Постои Слобода на говорот. Ама за слобода после говорот не можам да гарантирам ?“ На ден 03.02.2021 …