TEMI.mk

Пожар во Кочани

Марјан Вучковиќ - МКД

Пожарите – фактор изненадување после триесет години независност

Високите температури, сушата и ниското ниво на свест толку многу ги потпалија страстите на политичката елита, а богами и шумите, што црно ни се пишуваше, ако не заврнеше дожд. Ако, во Ватикан, изборот на Папа се означува со пуштање на бел чад низ оџа…

Поплави во Стајковци/Синѓелиќ

Катерина Блажевска - Призма

Кој коси, кој вода носи

Се случи тоа на денешен ден – шести август, пред пет години. Во вечерните часови, кога летната жега требаше да попушти, никој од граѓаните на скопско Стајковци и околните села не можеа да претпостават каков пекол ќе доживеат таа вечер. Рекордни 100 л…

Пожар во Кочани

Иљче - ПлусИнфо

Релативизатори, намалете малку со лешинарење!

Навистина е сомнително што околу Илинден, во најтоплиот период од годината кога температурите се над 40, има олку пожари. - Advertisement - Се игра некоја игра само да ѝ се наштети на најдобрата влада во историјата. Само уште саботерот на сервисот на…

Пожар во Кочани

Јанаки Митровски - Фокус

Слаби држави убаво горат

Сè додека нè јаваат класични партијаши, како кршачот на ќерамиди, и додека ни се авторитети лопови, и сè додека се молчи додека наши сограѓани со голи раце гаснат пожар ДОМА, а ЦУК дава милион евра за телефонски разговори, не само што ни е ако, него …

Пожар во Кочани

Бојан Кордалов - Прес 24

Од Стајковци до Кочани

Елементарните непогоди се честа појава во целиот свет. Главната дебата е колку се тие продлабочени и почести благодарение на човечкиот фактор, односно негрижата на човекот кон природата, односно нејзиното систематско децениско, па дури и вековно униш…

Пожар во Кочани

Радмила Заревска - Журнал

Кризирање во кризи

Неколку часа беа доволни за да испливаат на површина сите системски и организациски слабости на надлежните структури, кои се провлекуваат со години. Во државата, покрај општинските противпожарни служби, кои се за брза интервенција, постојат и две инс…

Пожар во Кочани

Радмила Заревска - Нова Македонија

Кризирање во кризи

Пожарот во Кочани, кој се закануваше да го проголта градот, а најверојатно беше избегната невидена трагедија поради тоа што ветрот го промени правецот во најкритичните моменти, мора да биде лекција за одговорност, но и лекција за сериозна реорганизац…

Илинден

Веле Митаноски - ПлусИнфо

Некој мора да оди курбан – огнот е добар слуга, но е лош господар?!

Додека „илинденувавме” и се доподелувавме, со патриотската „Огин го гори Брезово-Македонијо (!)”, ни изгоре половина Македонија!? - Advertisement - Додека ја славевме Крушевската, за малку ќе ни отидеше – Асномската Македонија! Зло за добро не доаѓа.…