TEMI.mk

Дневна политика

Денко Малески - ПлусИнфо

Нема да го користам албанскиот, ќе зборувам на македонски

Пред повеќе години интервенирав со смирувачки тонови упатени кон вознемирената македонска јавност од употребата на албанскиот јазик во државните институции. Разбирајќи го целосно стремежот на албанскиот народ кон рамноправност и преку употребата на ј…

Македонската дипломатија

Џабир Дерала - Civilmedia

Што им е работа на шпионите?

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА На крајот на нашите дневни колегиуми во ЦИВИЛ, една наша колешка обично нè прашува дали сакаме да слушнеме некоја „занимливост“. Секогаш има интересни информации кои потоа ги коментираме, најчесто со многу хумор. Во тој дух, ќе в…

Македонската дипломатија

Ѓорѓи Мисајловски - Либертас

In Memoriam

За Министерството за надворешни работи латинскиот збор од насловот на колумнава е непознат, како впрочем и многу останати дипломатски термини. Се променија многу тн. државни секретари, Генерални секретари, заменици, подсекретари, помошници во транзиц…

Македонската дипломатија

Ристо Никовски - Infomax

Koлyмнa нa Ристо Никовски: „Диплoмaтcки aмaтepизaм“

- Advertisement - Деновиве, читаме дека привремениот вршител на должноста амбасадор на нашата земја во Софија бил повикан во МНР за да му врачат протест. Повод била анализата на љубљанскиот институт во која се прави партал бугарскиот нецивилизациски …

Македонската дипломатија

Тони Менкиноски - Нова Македонија

Што можеше, а што не направи „нашата“ дипломатија за македонското прашање!

Почитувани читатели, моите, а се надевам и вашите предци, имаа една изрека „со страв се живее, ама со срам не“. Стравот е индивидуален и зависи од човек до човек и е релативен, ама срамот е општ и ноторен и од него нема бегање, тој е апсолутен. За ср…

Македонската дипломатија

Васко Шутаров - Република

И не ја видов Македонија во нивните очи!

За македонцките (дипломатски) работи. Помислувате ли понекогаш, каков срам ги јаде луѓето кои целиот свој животен век учеле, а подоцна низ животот истражувале и пишувале за дипломатија и меѓународни односи или еден период од својот живот практикувале…

Македонската дипломатија

Филип Ивановски - Фактор

Место да отвориме конзулат во Барселона, Санкт Петербург или Шангај, МНР Османи го избра ски-центарот Златибор!?

Вчера македонската јавност дозна дека минатата недела Владата донела одлука за отворање на македонски почесен конзулат во Србија со седиште во Златибор. Се работи за планинско населено место кое по бројот на жители е помало и од една Демир Капија. Зг…

Македонската дипломатија

Марин Гавриловски - Слободен Печат

Македонската дипломатија од Тајван до Преспа

Ако најголем гаф на нашата дипломатија е епизодата со Тајван, тогаш еден од моментите на враќање на Македонија во нормалните текови на надворешнополитичките односи, секако претставуваше периодот на преговори и самото склучување на Преспанскиот догово…