TEMI.mk

Груевизмот

Јани Бојаџи - Нова Македонија

Груевизмот како највисок стадиум на комуњаризмот

Да бевме држава и нација, ова ќе беше определено во речникот на македонскиот јазик уште пред триесет години, но секогаш мора да се почне од нешто и од некаде. Скромно ќе се обидам да расчистам на почетокот некои нејаснотии околу намерното или ненамер…

Груевизмот

Ерол Ризаов - Слободен Печат

И Груевски бара одговорност за медиокритетите

Од Будимпешта се огласи и поранешниот премиер Никола Груевски со зборови на сочувство и утеха до семејствата на загинатите, барајќи одговорност за трагедијата во Тетово, бидејќи „поради нечија негрижа и неодговорност, тие луѓе изгореа во пламените ја…

Груевизмот

Борче Трајковски - Frontline

Коркачот не се срами, тој е срам…

ПИШУВА: БОКИ БУРГИЈА Кога срамот за него би бил позната категорија на човечко чувство, ќе се покриеше во луксузот во Будимпешта реализиран со украдени стотици милиони евра од Македонија, и ќе молчеше. Барем малку да имаше срам ќе молчеше. Се јавува с…

Груевизмот

Ерол Ризаов - Независен

Кукавичките јајца на Никола Груевски

ЕРОЛ РИЗАОВ Останува незавршена работа на судот да утврди колку од двата века затворски казни се на душа на Груевски, кој немаше ни грам храброст да ја преземе одговорноста за својата клучна улога на наредбодавач Кукавичките јајца на Никола Груевски,…

Груевизмот

Ерол Ризаов - Либертас

Кукавичките јајца на Никола Груевски

Кукавичките јајца на Никола Груевски, подметнати во туѓо гнездо, се испилија во уште четири затворски казни. По четири години „кокoдакање“ во судот на дел од организаторите на крвопролевањето од 27 април 2017 година, во отсуство од обвинителната клуп…

Груевизмот

Ерол Ризаов - DW

Кукавичките јајца на Никола Груевски

Останува незавршена работа на судот да утврди колку од двата века затворски казни се на душа на Груевски, кој немаше ни грам храброст да ја преземе одговорноста за својата клучна улога на наредбодавач. Пишува Ерол Ризаов Кукавичките јајца на Никола Г…

Груевизмот

Ненад Јовановиќ - Frontline

Се сеќаваме и нема да заборавиме, никогаш повеќе груевизам!

пишува: НЕНАД ЈОВАНОВИЌ На денешен ден, 17 мај 2015 година, Никола Груевски беше координатор на државната безбедност, човек што беше одговорен за експлозијата од насилство во нашиот секојдневен живот. Во тоа време, државната безбедност ги држеше сите…

Груевизмот

Јани Бојаџи - Нова Македонија

Никола Груевски, спиеш ли мирно?

Драги мои, ете ја власта повторно со нова идеја. Секако дека се шегувам. Немаат тие никакви нови идеи, туку ги копираат, и од досега виденото, утврдивме дека само лошо ги реализираат старите идеи на Никола Груевски. А ха, погледнете добро. Тоа што ти…

Груевизмот

Борче Трајковски - Frontline

Е нема више така…

пишува: БОРЧЕ БОКИ ТРАЈКОВСКИ Не е дека оние пред него биле поарни, ама периодот на владеењето на Груевски у апсолутна смисла на значењето на зборот РЕЖИМ го заслужуе тој термин. У тој децениски период и државата и граѓаните се суочаваа со власт која…

Груевизмот

Никола Гелевски - Окно

Сивото телефонче на влезот во Министерството за култура

Денес бев во Министерството за култура, да го подигнам годишниот Договор. Понижувањето, на кое се изложени сите луѓе (главно културни работници) што влегуваат таму (особено последнава ковидска година) - продолжува, не запира, се интензивира. На приме…