TEMI.mk

Балканот

Александар Литовски - Слободен Печат

Пропагандна инквизиција

Во време на тотална антимакедонска пропаганда, ние стоиме пред огромните дилеми: Ќе опстане ли Македонецот како Македонец или ќе стане Бугарин, Србин или Грк? Ќе опстане ли македонската држава или ќе стане некаква безимена и безлична провинција кај н…

Пропаганда

Александар Литовски - Денес Магазин

ПРОПАГАДНА ИНКВИЗИЦИЈА – Александар ЛИТОВСКИ

При разорувањето на југословенската држава нашата политичка каста, слично како што дезертер кој иако неволно, сепак немоќно се предава на непријателот, дејствуваше повеќе како пасивна резистенција на човекојадната и антимакедонската стварност, отколк…

Лажни вести и дезинформации

Џабир Дерала - Civilmedia

Црната пропаганда е таму каде што заслужува, во калливите ровови и темните подруми

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА „Гледам едно големо ЗА наспроти едно мало ПРОТИВ “, рече Националниот координатор за стратегиски комуникации Марјан Забрчанец на дебатата на ЦИВИЛ со „сообраќаен“ наслов – „Автопатот со факти, одговорност и решителност наспроти б…

Лажни вести и дезинформации

Петрит Сарачини - Civilmedia

Кој и зошто ја убива јавната дебата за сите прашања што ни се важни?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Невозможно е да не се забележи, но подолг период во земјава се случува класично убиство на јавната дебата. Се уништува секоја можност таа да ја оствари нејзината функција, да спротивстави различни мислења и аргументи за прашањ…

Левица

Трајче Стојанов - Фактор

Валканпрст и Ѓубрелижач

Со следниот цитат, од славното ЦИВИЛно граѓанство ја завршивме минатата колумна: „Што се однесува до радикалите во партијата Левица, властите треба да дејствуваат сега, пред нивната неофашистичка пропаганда да добие сериозни размери.“ Значи, внимавај…

Левица

Џабир Дерала - Civilmedia

Со наши пари по наша глава

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Во познат стил, својствен на политичката партија која се нарекува „левица“ (порано и „e majta“, на албански, но го избришаа тоа), веб страницата Антропол.мк, на 5 мај 2021 година, објави долга и отровна потерница под наслов „Двој…

Дневна политика

Петрит Сарачини - Civilmedia

Пропагандистичката сабја на ВМРО-МВРО и наведнатите глави

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Целта на пропагандистичката сабја на десното и „левото“ крило на ВМРО-МВРО не е толку да ги замолчи гласните и храбрите. Не драги мои. Главна цел е – да ги обесхрабри сите други, што ја веднат главата и молчат пред таа сабја и…

Левица

Трајче Стојанов - Фактор

Антиисточни пропагандни центри против граѓаните на Македонија: Случајот на Левица

(Ова е еден помалку или повеќе пародичен текст, напати сериозен, напати ироничен кој си игра со наративите. Сите цитати се од колумна на Џ. Дерала, „Антизападни пропагандни центри против граѓанското општество во Северна Македонија: Случајот на ЦИВИЛ“…

Пропаганда

Реџеп Исмаил (Хактан) - Антропол

Двојните аршини на западните пропагандисти

Имам дилема за тоа дали е паметно да се коментираат ваквите личности како Џабир, чиј углед во јавноста е како на прасечкото месо во Техеран, но сепак, после ова веќе се јавува насушна потреба од користење метод на „слоевито превртување и размешување …

Пропаганда

Џабир Дерала - Civilmedia

Има разлика

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Сето тоа е „пи-ар“, ќе рече некој. Поточно, повеќето (полу)разочарани „мудреци“ ќе го речат тоа, онака фино насадени на двоседот, со пиво, шунка и телевизор пред нив. В ред, нека е и „пи-ар“. (Пи-ар или PR – односи со јавноста; н…