TEMI.mk

Претседателски избори во САД

Марин Гавриловски - Слободен Печат

I have a dream

Зошто во Македонија повеќе нема политичари со визија, страст, знаење, љубов и моќ сето тоа да го преточат во реал-политика во интерес на својата земја и народ?

Попис на населението

Јане Ѓорѓиоски - Frontline

Мамурна недела, ми фалат само уште три нули за да стана милионер

пишува: ЈАНЕ ЃОРЃИОСКИ Никој не ми ѕвони, сам отворам очи. Ти му викаш оди самоизолирај се во редакција, тој ти вели ќе размислам. Се нервираш уште нерасонет. Пештанчето полага утре, и наместо да земи тоа книгата по Уставно, праќа мемиња со Берни до …

Претседателски избори во САД

Билјана Ванковска - Нова Македонија

Семиотиката на една инаугурација

Билјана Ванковска На денот на инаугурацијата на новиот претседател на САД, една македонска новинарка возбудено кликна: ама како е можно националниот ТВ-сервис (МТВ) да не врши директен пренос на овој најзначаен чин на планетата! За волја на вистината…

Претседателски избори во САД

Сашо Орданоски - Civilmedia

Џабе факти наспроти омраза

пишува: САШО ОРДАНОСКИ Некни слушам на Би-Би-Си една интересна теорија која, отприлика, оди вака: неодамнешните истражувања на јавното мислење во западните земји покажуваат дека „успехот“ на лажните вести не се должи на глупоста на публиката или на у…

Претседателски избори во САД

Денко Малески - ПлусИнфо

Пристоен човек на чело на Америка

Светот може конечно да здивне. Со изборот на Џо Бајден за претседател, пристојноиста и вистината се вратија во Америка. Во својот инаогурален говор тој се спротистави на тврдењето дека земјата е безнадежно поделена покажувајќи со прст кон заедничките…

Претседателски избори во САД

Нано Ружин - Независен

Бајден ќе ја врати моќта на Америка на Балканот

НАНО РУЖИН Во Западен Балкан останаа повеќе недовршени досиеја, како што се БиХ и дијалогот Приштина-Белград, а еве сега и спорот меѓу Скопје и Софија. Бајден во дипломатскиот куфер има големи белешки од неговото познавање на Балканот и затоа се очек…

Претседателски избори во САД

Страшо Ангеловски - Денешен

АНГЕЛОВСКИ: Каде ќе се движат САД и светот со Бајден како претседател?

Страшо АНГЕЛОВСКИ

Најверојатно најпоставувано прашање минативе месеци е токму тоа – во која насока ќе се движи политиката, посебно онаа надворешната, на САД, по доаѓањето на Џозеф Бајден на чело на државата.  И, што може светот и човештвото да очеку…

Претседателски избори во САД

Зоран Крстевски - Вечер прес

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Проклетството на нулата

По повод инаугурацијата на новоизбраниот претседател на САД, Џо Бајден, која треба да се одржи на 20 јануари, ќе предочиме интересни историски совпаѓања поврзани со американски претседатели и ќе направиме кратка астролошка анализа на наталната карта …

Претседателски избори во САД

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Најглупавиот крал во историјата на човештвото конечно е поразен

Според книгата на Вулф, Трамп е душевно болен, има рани знаци на деменција или дека е целосно сенилен, дека нема појма од ништо. Ништо не чита и никогаш нема ништо прочитано. Не е во состојба да прочита подолга реченица или подолг текст од еден твит.

Претседателски избори во САД

Звонимир Јанкуловски - Нова Македонија

Кога можеа да го замолчат Трамп, можат секого и можат глобално

Проф. Звонимир Јанкулоски Додека забраната на Доналд Трамп на Твитер предизвика глобална политичка дебата за загриженоста за цензурата и обидот да се замолчи слободната мисла на интернет-платформите, ние, гледам, не сме загрижени. А и зашто би биле. …