TEMI.mk

Здравство

Ана Лазарова - Денешен

Д-Р ЛАЗАРОВА: Непотизмот на Медицински факултет или право на еднаквост и рамноправност за сите

Пишува: Д-р Ана ЛАЗАРОВА Образовниот процес е најзначајниот интегрален дел во развојот на поединецот преку кој тој се формира како комплетна личност на која понатаму ја надоврзува својата професионална кариера со која учествува во изградбата на опште…

Втора трансплантација на срце

Отец Пимен - Религија

Вечен споменот Верица ќе ти биде

Земја сме и во земја ќе се вратиме. Кој порано, кој подоцна. Кој од природна смрт, кој од болести, кој од нечие невнимание, кој од нечија насилност. И живееме ли или умираме Господови сме. И бидејќи Господови нема во небитие да нѐ врати Господ Бог на…

Втора трансплантација на срце

Антонија Поповска - Нова Македонија

И тогаш кога е срушен, човекот може да биде најголем

Благородноста на семејството Белчовски ја разбуди свеста кај јавноста. Овој чин на неверојатна хуманост, како највисок степен на солидарност што во себе има неопислива вредност, направи со трансплантација на органите да се спасат животи на луѓе за ко…

Втора трансплантација на срце

Менче Точи - Скопје1

„Таткото на Верица нема работа, мајката работи во маркет, живеат под кирија“, им треба поддршка од државата

„Повеќе сега ќе значи поддршката до семејството на Верица, отколку да ставаме профилни на фејсбук.. Во тагата никој не може да им помогне, но да им се олесни животот може. Колку што слушам се преселиле од Берово во Струмица за да најдат работа, а жив…

Корона

Бранко Тричковски - Frontline

Македонија е рај, Македонците се жртва на пеколната пропаганда

пишува: БРАНКО ТРИЧКОВСКИ Кога некој ќе потклекне, ќе се јават општествените паразити кои на трагедијата на жртвата ќе го градат својот хиенски капитал. Неретко, таквите ќе ги примаат и во владата, давајки му легитимитет на лешинарењето, а со правење…

Венко

Кирил Лазов - Република

Да изградиме пофер и поздрав систем за секого, а можеме ли со овој министер?

Кирил Лазов „Здравјето е најголемо богатство.” – Вергилиј Во 1948 година СЗО го одржала своето Здравствено собрание, на кое е решено 7 април секоја година да се одбележува како ден на здравјето, почнувајќи од 1950 г. Овој ден е датумот кога е основан…

Здравство

Атанас Вангелов - Либертас

Клучен збор во емотивниот излив на Димитров е „јас чувствувам“

Прочитав еден спонтан, со силни афективни акценти ФБ-пост на г. Никола Димитров, потпретседател во владата на г. Зоран Заев. Г. Димитров соопштува потресни детали од сведоштво на млад лекар. Според описот на г. Димитров од неговиот ФБ- пост тој млад …

Корона

Александар Левески - ПлусИнфо

Не преземате ништо? Еден ден ќе ви се суди!

Овој нихилизам што го промовира Комисијата за здравство и пред сè министерот за здравство е недозволив и недопустив. - Advertisement - Оваа помирливост со ситуацијата и пуштањето на работите да одат „по природен тек“ еден ден ќе заврши со куп кривичн…

Корона

Александар Левески - ПлусИнфо

Зошто плаќаме придонес за здравство, а приватните установи се богатат во време на ковид-криза?

Зошто државата дозволува екстремно богатење на приватните здравствени установи (болници, лаборатории, дијагностички центри) во време на криза? - Advertisement - И зошто државните здравствени институции немаат капацитет да ги процесираат потребите на …

Здравство

Димитар Апасиев - News24

Вечерва Апасиев распали на фејсбук: Oва, Филипче го вика организиран здравствен систем

Година и кусур после епид емија, при прогласена кp изна состојба на целата територија на Републиката, сред најс м pтоносниот трет бран на ви pусот – Владата (штитејќи нечии бизнис-интереси) упорно одбива да воведе РЕГУЛИРАНИ ЦЕНИ на приватните болниц…