TEMI.mk

Преспански договор 

Ивица Челиковиќ - ПлусИнфо

„Нашата земја“ на Олимпијадата

„На отворањето на Олимписките игри македонските спортисти за првпат не мораа да зачекорат на стадионот под името ‘Бивша Југословенска Република Македонија (ФИРОМ)’. ‘Северна Македонија’ би можело да се смета за дискутабилен компромис, но тоа е во сек…

Олимписките игри „Токио 2020„

Љупчо Поповски - Независен

„Полубожеството“ слезе на земјата. Ѓоковиќ, сепак, е само човек

ЉУПЧО ПОПОВСКИ Поразите во Токио се голема траума за Новак Ѓоковиќ. Особено по огромниот притисок дека ништо освен злато од Токио не е вредно. Случајот на големата гимнастичарка Симон Бејлс покажува дека глорификациите стануваат неподнослив психички …

Олимписките игри „Токио 2020„

Џабир Дерала - Civilmedia

Како се наградуваат олимписките спортистки и спортисти?

коментира: ЏАБИР ДЕРАЛА Буџетот за подготовки, изградба на објекти и самото одржување на Летните олимписки игри (ЛОИ) во Токио изнесува 14,5 милијарди долари. Најуспешните од околу 11.000 спортисти на ЛОИ оваа година ќе се закитат со 1.017 медали на …

Олимписките игри „Токио 2020„

Денко Малески - Слободен Печат

Олимпијци и олимписки функционери

Ова во ОН не е ништо во споредба со привилегиите во Меѓународниот олимписки комитет, ми вели еден дипломат во Њујорк. Паметам, рече: тие живеат како кралеви. Прогласен за спортист на годината на една светска спортска велесила каква што беше Југослави…

Олимписките игри „Токио 2020„

Васко Шутаров - Република

До Олимп и назад. Колку спорт, толку политика

Васко Шутаров „Не сакам политика во мојот дуќан”, ќе кажеше Борис Дворник во улогата на Мештро од некогаш популарната ТВ-серија „Вело мисто”. Го сакале „мештрите” тоа или не, политиката е денес присутна во секој дуќан, дури и онаму каде природно најм…

Олимписките игри „Токио 2020„

Билјана Ванковска - Нова Македонија

Олимписките игри како тројански коњ

ОИ се „игранки“ на елитите, иако во нив се забавуваат масите. Но досега не е познат ниту еден случај во кој владите се консултирале со населението дали сака земјата да биде домаќин на огромен спортски настан. Притоа, интересно е што Олимпискиот комит…