TEMI.mk

Универзална сала

Џабир Дерала - Civilmedia

Ми се допаѓа мојата сосетка

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Колку јас што сум запознаен, Универзална сала е времен објект, изграден од хуманитарна помош по катастрофалниот земјотрес во Скопје, 1963 година. Импресивен е бројот на земји кои учествувале во изградбата на овој објект: Авганист…

Универзална сала

Васко Шутаров - Република

Непокорливиот дух на паланката

Васко Шутаров Се обидувам да не го осудувам пред да си го објаснам, она што деновиве очигледно ни се случува. Во едно долго и топло лето во кое сме затворени во границите на државата, како никогаш во нашата поблиска историја, сликите и сцените набиен…