TEMI.mk

Почина Ѓорѓе Балашевиќ

Филип Ивановски - Фактор

Истокот не отпиша, Запад не не запишуе!

Оваа 2021 година почна како година со големи очекувања да биде поразлична од претходната, со искрени желби за здравје и повеќе прегратки и дружби. Можеби таков бил почетокот на 1920 година, по завршувањето на третиот бран на Шпанскиот грип, предок на…

Почина Ѓорѓе Балашевиќ

Давче Насевски - Нова Македонија

Спутник

Порано или подоцна, сите вештачки „спутници“ паѓаат, сосе нивните опоненти, но верувам (како и многу генерации пред нас), дека и во „името на сите нас“ од седумдесет и некоја, Балашевиќ останува еден од ретките верни сопатници од младоста до староста…

Почина Ѓорѓе Балашевиќ

Билјана Ванковска - Нова Македонија

Збогување во Де-мол

Ќе пишував за етничките лични карти – каква будалштина! И какво губење време! Си дале беса со Беса, ќе прават што сакаат. Ќе требаше повторно бесполезно да објаснувам дека политичка заедница (држава) не може да има ако ги жигосате граѓаните како сток…

Почина Ѓорѓе Балашевиќ

Џабир Дерала - Civilmedia

Од музичката сцена до масовните гробници

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Музиката на Балашевиќ не ја сакам, бидејќи никогаш не сум слушал таква музика, а ни неговата поезија не ми е блиска. Во младоста, ги читав филозофите на левохегелијанската школа, но најсилно влијание врз мојот начин на мислење, в…

Почина Ѓорѓе Балашевиќ

Војо Маневски - Civilmedia

Балашевиќ и јас

пишува: ВОЈО МАНЕВСКИ Пријателе, не удирај ламент кога ќе заминам, запали само една свеќа на свети Јован, зашто на секого малото немо славејче му слетува на дланката. Кога тогаш… Замина Ѓоле да се договори со некој од боговите, таму меѓу соѕвездијата…

Почина Ѓорѓе Балашевиќ

Денко Малески - ПлусИнфо

In Memoriam Ѓорѓе Балашевиќ

Ѓорѓе Блашевиќ се декларираше како Југословен. Како поинаку кога е дете на татко Србин и на мајка половина Унгарка а половина Хрватица. - Advertisement - Авторот на песни посветени на Тито како „Рачунајте на нас“, длабоко ќе се разочара од насилствот…

Почина Ѓорѓе Балашевиќ

Синоличка Трпкова - Окно

Човекот што магично ги спојуваше нештата предодредени за раздор

Немам време да ги процесирам болестите и смртта на блиските. Пандемијата ги меле и последните драгоцени мигови минати со нив. Мојата генерација е таа чии родители се или болни, или на умирање, или ги живеат своите последни проблесоци, со надеж дека ќ…

Почина Ѓорѓе Балашевиќ

Ерол Ризаов - Независен

Зошто го сакаме Балашевиќ?

ЕРОЛ РИЗАОВ Ѓорѓе ни пее на сите автобиографија, за нашиот живот што веќе го нема, ете затоа го сакаме Зошто го сакаме Ѓорѓе Балашевиќ? Не оти е некој добар пејач, среде збор зема воздух. Имаме дузина подобри од него. Не оти ми е генерација и непопра…