TEMI.mk

Нон-пејперот на Јанез Јанша

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Дали Словенија е новиот тројански коњ на ЕУ

Барајќи изговор за избегнувањето од исполнување на своите ветувања, дури и да е „несериозна и неформална комуникација“, ЕУ треба да биде свесна дека имплицира уште една веќе видена крвава разврска на проблем што сама повторно го создава. Потребно е е…

Преспански договор

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Одземањето на придавката „македонски“ не е само граматичка грешка

Индолентното однесување на Обединетите нации, за својот дел од обврските спрема нашата земја, треба да ни биде „врескава опомена“ дека е отворен нов, длабок и сложен предизвик за да го спасиме од исчезнување македонскиот идентитет во меѓународните ор…

Договорот со Бугарија

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Кога со една буква се урива кула од лаги

Независно од исходот на изборите во Бугарија и новиот распоред на политичките сили, Македонија никако не смее да отстапи во какви било преговори од своето, меѓународното и универзалното право на самоопределување и сувереност на својата национална ист…

Договорот со Бугарија

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Разоткриени и осудени бугарските апсурди и злоупотреби

Европските отворени констатации и критики за бугарската злоупотреба на меѓународното право и на позицијата земја-членка на Унијата, за Македонија треба да бидат мотивација и инспирација за одбрана и зачувување на посебноста и автохтоноста на својот и…

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Бугарски камен и врз вратот на ЕУ

Играјќи на картата на консензуалност во одлучувањето, Бугарија ја става и самата Унија пред изборот за приоритет на своите принципи: меѓу оној на консензуално одлучување или темелните принципи на Унијата и на меѓународното право – дека секој граѓанин…

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Бугарскиот експанзионизам под молкот на ЕУ

Осмомартовската честитка на партијата на Каракачанов, со мапата на голема (санстефанска) Бугарија, ги надмина димензиите на скандал смислен за провокација само на Македонија, туку сѐ повеќе добива импликации на територијални претензии и спрема Грција…

Македонски јазик

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Бескомпромисно во одбрана на македонскиот јазик

Иако политичарите настојуваат да звучат уверливо кога изјавуваат дека македонскиот јазик (и идентитет) не е загрозен, речиси континуирано во заднината на политичката реторика „нечујно и невидливо“ се прават обиди за релативизирање и маргинализирање н…

Договорот со Бугарија

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Специјалитетите на софиската кујна

Заслепени од желбата за присвојување на целото словенско просветителско и културно наследство, бугарските политичари и политички индоктринираните научници, како аргумент за својата супремација, некритички посегнуваат (и го истакнуваат) дури и по грчк…

Договорот со Бугарија
ЕУ и НАТО интеграции

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Лошиот сосед и киселото млеко

Јасминка Павловска Поради сето (блиско и подалечно) историско искуство на Македонија во односите со Бугарија, искреноста на намерите за враќање на довербата во Договорот за добрососедство, сепак, во македонската јавност предизвикуваат недоверба. Дури…