TEMI.mk

Измена на учебниците

Ило Трајковски - Независен

Гори социологија! Ќе изгори ли и општеството?

ИЛО ТРАЈКОВСКИ Многумина, а особено младите, на кои им се наменети учебниците, се склони кон идеопоклонства – тие меѓу вистината и човекот почесто би го избрале човекот. Да се објасни или опише некоја појава не значи истовремено и нејзино оправдување…

Измена на учебниците

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Репродуцирање небулози на стар традиционален начин

Македонија е земја на традициите, обичаите и цикличните п(р)ојави. Има тука некои константи што со децении не се менуваат, како што се судските реформи, борбата против корупцијата, пренатрупаната администрација итн. И плус учебникот по социологија за…

Измена на учебниците

Влатко Секулоски - Публикум

Личен став: Нестручен осврт на новиот закон за учебници

Пишува: Влатко Секулоски Не сум експерт за учебници, ниту сум автор на учебник, но ќе се обидам да ги сумирам моите опсервации на нешто што ми изгледа сосема очигледно. На 03.03.2021 г. за јавна дебата на ЕНЕР беше поставен законот за учебници за осн…

Измена на учебниците

Ѓорѓи Илиевски - Денешен

ИЛИЕВСКИ: Учебниците да се повлечат ако ме „навредуваат“

Ѓорѓи ИЛИЕВСКИ Виш просветен инспектор Секоја книга или учебник е светоглед кон иднината, запознавање со минатото, сегашноста и иднината. Така говорат многу познати автори на убавиот збор. Книгата или учебникот за секој посебно или општо ја дава слик…

Измена на учебниците

Далибор Станковиќ - Нова Македонија

Книгите треба да нѐ потсетуваат какви магариња и будали сме

Ниедна комисија нема да може да ги реши спорните содржини во учебниците, затоа што споменатите теми се такви што не можат да бидат решени ниту од најголемите светски умови во науката. Што сакаме да кажеме? За светската наука, потеклото на Албанците и…