TEMI.mk

Интервјуто на Заев за БГНЕС

Љупчо Цветановски - Курир

Исповед на Бранко: Како го создадов Црвенконштајн

Си бил еднаш еден Бранко Црвенконштајн. Прва работа му била – политичар. И правел белји, не дека бил мирен. Стокмил транзиции, создал Мк тајкуни, сменил знаме, донел „привремено“ име на држава кое траело 24 години, па територијална поделба стокмил. Н…

Договорот со Бугарија

Љупчо Цветановски - Курир

Одрод. Точка

Си биле еднаш едни лукративни дилајли. Илјадници. Се ориентирале и насочиле кон север, оти така им кажале дека е доходовно. А тие си биле послушни. Многу. А размислувале, малку… И си мрзнеле. И национално, и економски, и здравствено, и образовно… И с…

Договорот со Бугарија

Љупчо Цветановски - Курир

И Бојко сит и сите ЗЗ-овци на број

Човечето ЗЗ, кое сега по најново гради оксиморонски мостови низ историјата со „браќата“ му, повторно си беше корисно. Фер, оти покорисен идиот и не сте виделе. Ниту ќе видите. Да, еден е Зоки, уникат, за наша жал… Сепак, мора да признаете. Повторно с…

Договорот со Бугарија

Љупчо Цветановски - Курир

Северна пародија: СВОЗ за Заев

Лидерот црпнат крикна и облече македонски дрес. И буквално и фигуративно. А личеше ко слон во пижами. Во двата случаи. Ама тоа беше знак за поданиците му непрокопсани – време е за помакедончување. И би изблик на „патриотизам“, ама лажен пустиот… Да, …

Љупчо Цветановски - Курир

Нарачавте будење?

Вчера Македонија живееше со полни плуќа. Конечно, време на вратена гордост, повторен, заборавен вкус на она прекрасното чувство на достоинство. Вкус на победа. По подолго време, Македонците почувствуваа што значи да се биде Македонец. Сето ова ни го …

Жешка политика

Љупчо Цветановски - Курир

Волкот и трите Вициња

Сите ја знаеме приказната „Волкот и трите прасиња.“ Разбирливо, па класика е…  Во Македонија, пак, во шема е прикаската за „Волкот и трите Вициња.“ Разликата е што, во нашата верзија, се’ е испревртено. Како и се’ во државата откако биљмезите дојдоа …

Жешка политика

Љупчо Цветановски - Курир

Зоки ДЕЛИВЕРИ, ДАЛАВЕРА ли беше…

Динг-донг! Динг-донг! Го слушате ѕвончето, излегувате и – ОП! Не ви се верува, л’цнувате од среќа. Јееее! Нарачаниот РУЛЕТ од блиското казино дошол на ваша врата. Го дом’кнале пустите  казинџии. Брррррм! И специјалниот камион ви се паркира пред врата…

Корона  

Љупчо Цветановски - Курир

Он-лајн маски за дишење

Најновата, најидиотска мерка од истоепитетската влада само ме потести со кого си имаме работа. Она, кога со маски ја маскираш неспособноста… Да, задолжителното носење маска в планина толку многу личи на ова фантазмагорично, толку измамничко и нелогич…

Мицкоски повикан да даде оставка

Љупчо Цветановски - Курир

СЕВЕРОТОПИЈСКИ БИСЕРИ: Он-лајн протест, ццццц…

Го достигнавме врвот, да врвот на дното. Колку и да е оксиморонска констатацијата, толку моронски се и актерите во дешавката која ја насмеја до солзи македонската јавност. Добро, да не беше толу тажно, ќе беше смешно, нели… Не е забенција, кога еден …

Договорот со Бугарија

Љупчо Цветановски - Курир

Таксират: По Уставот, Заев ќе го„АМАНДМАНИРА“ и договорот со Бугарија

Еурека! Извикаа Македонците откако дознаа дека „милиот“ им премиер ќе го менува договорот со уште „помилата“ им Бугарија. Добро, не сите, оние севоероидните сороспии возљубени во лукративните сказни за опортунистичи „загарантованата“ им иднина спиеја…