TEMI.mk

Велигден

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Стожерите на христијанството

Велигден, празникот на воскресението на Исус Христос, секогаш е повод да се проговори не само за Исус туку воопшто за религијата, особено за христијанството што е врзано за неговото име. Христијанството своите разлистувања ги наоѓа во втората половин…

Нон-пејперот на Јанез Јанша

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Македонија е недопишан нонпејпер

Во Титова Југославија една навидум суштинска државна одбранбена стратегија беше содржана во фразата „да живееме како сто години да има мир, а да се подготвуваме како уште утре да ќе има војна“. Оваа тогаш популарна парола на крајот се распадна како к…

Договорот со Бугарија

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Глигоров, името и Албанците (Малески и Андов – виа Глигоров)

Професорот Денко Малески и политичарот Стојан Андов во повеќе статии што ги објавуваат на портали или во весници го спомнуваат името на првиот претседател на Република Македонија, Киро Глигоров. Евоцирајќи спомени од времето кога работеле заедно, кон…

Дневна политика

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Дали е Македонија банана-република?

Еве фрлена банана, што се вели, преку едно просто прашање: дали Република Северна Македонија е банана-република? Еве еден краток одговор на кој секој може да се лизне на тоа просто прашање: РС Македонија не е банана-република! Таа е северна, а на сев…

МАНУ

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Академикот Коцарев – инаквото лице во политиката

Академикот Љупчо Коцарев, 56-годишен скопјанец со охридски корени, професор на Електротехничкиот факултет и на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство при Универзитетот „Кирил и Методиј“, е новото лице на македонската национална п…

Бегството на Сашо Мијалков

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Хеликоптерот за Сашо Мијалков

(Основна лекција за ширење лажни вести) Бурни, бурни времиња. Настаните се движат со филмска брзина, со неочекувани пресврти и интересни личности, одлични глумци, иновативни режисери. Македонија на повеќе линии живее трилер-период. Се нижат вистини и…

Дневна политика
Договорот со Бугарија

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Кукаквичините јајца на Каракачанов

Панде
Колемишевски Дали некој во Македонија ќе се согласи и ќе прифати дека во Македонија од 1941 до 1944 година немало окупација туку се водела граѓанска војна како што смета бугарскиот министер за одбрана? Демантот од Еврејската заедница комплетно…

Интервјуто на Заев за БГНЕС

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Македонија и Бугарија – што е проштавањето

Панде
Колемишевски Во енигматичното, крајно провокативно интервју за бугарската агенција, една од пораките на претседателот на Владата на РСМ, Зоран Заев, е дека на Бугарија како пријателска земја треба да иѝ простиме, но да не заборавиме. Меѓу мног…

Договорот со Бугарија

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Сите Турци – Бугари, обидот за насилна асимилација

Панде
Колемишевски Историјата на Бугарите, како и на другите балкански народи, во последните 600 години е тесно испреплетена со владеењето и развојот на Отоманското Царство и современа Турција. Таа испреплетеност оставила поле за многубројно турско …