TEMI.mk

Лажни вести и дезинформации

Петрит Сарачини - Civilmedia

Кој и зошто ја убива јавната дебата за сите прашања што ни се важни?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Невозможно е да не се забележи, но подолг период во земјава се случува класично убиство на јавната дебата. Се уништува секоја можност таа да ја оствари нејзината функција, да спротивстави различни мислења и аргументи за прашањ…

Дневна политика

Петрит Сарачини - Civilmedia

Пропагандистичката сабја на ВМРО-МВРО и наведнатите глави

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Целта на пропагандистичката сабја на десното и „левото“ крило на ВМРО-МВРО не е толку да ги замолчи гласните и храбрите. Не драги мои. Главна цел е – да ги обесхрабри сите други, што ја веднат главата и молчат пред таа сабја и…

Дигитални учебници

Петрит Сарачини - Civilmedia

Лудисти во 21 век?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ „Лудитите“ или „лудистите“ се појавија во 19 век, како отпор на мануфактурните текстилни работници во Англија кон машините и индустријализацијата. Во бунтот предводен од Нед Луд, ги кршеле машините и ги обвинувале дека им го з…

Пауновски против новите вработувања

Петрит Сарачини - Civilmedia

Што покажува јавната дебата за „рамковните“ што конечно треба да ја заработат буџетската плата?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Повторно, и во оваа дебата за „рамковните административци“ што со години не добиваа ангажман а добиваа плата, бликнаа предрасудите и поделбите што со години го јадат и трујат општеството и јавноста. И, по којзнае кој пат, голе…

Корона  

Петрит Сарачини - Civilmedia

Верските лидери и државниот врв со заеднички пораки, се обединуваме ли конечно во борбата против пандемијата?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Во овие тешки денови, кога вирусот КОВИД-19 коси и секојдневно нè потресуваат лоши вести за голем број наши починати и заразени сограѓани, пријатели, роднини, охрабрувачка е веста за средбите на верските лидери со претседатело…

Попис 2021

Петрит Сарачини - Civilmedia

„Лидерските“ решенија добри за сите – да се поддржат, а системот што не нуди решенија – да се поправи!

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Не се многу приликите кога најлутите политички противници во Македонија седнале и нашле заеднички јазик. Речиси без исклучок, тоа било со меѓународно посредство, после месеци макотрпни натегања и состојба на безизлез. Ако се п…

Говор на омраза

Петрит Сарачини - Civilmedia

Ако плукате и ги „стрелате“ најдобрите, кој ќе го изнесе општеството од рововите и плукачката војна?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Во општата ѓурултија од навреди, исмевања, лаги, плуканици и омраза што ја нарекуваме македонска јавност , особено се истакнува натпреварот за плукање на најдобрите меѓу нас. Отруената јавност е претворена во толпа за линч, ко…

Попис 2021

Петрит Сарачини - Civilmedia

Димче бојкотира сè, само парички – не!

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Димче ќе бојкотирал попис. Бојкотираше и референдум. Бојкотира и одење на работа во Собрание, ако нема камери, а има работа. Велат се потпишува, седи некоја минута и си оди. Пратеничките прашања ги користи за да си реши лични …

Медиумите во Македонија

Петрит Сарачини - Civilmedia

Како ќе познаете началници во медиумите?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Како ќе познаете началници во медиумите? Секогаш „први дознаваат“. Тие се предвесници на оркестрирани хајки за плукање и оцрнување на луѓе. Први се со „ексклузива“ на секое спектакуларно апсење, беља, „спонтан“ протест, медиум…

Медиумите во Македонија

Петрит Сарачини - Civilmedia

За Фридом хаус 3 години по ред имаме напредок после долги години пад, кому да се честита, а кому да се изрази сочувство?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Во извештајот „Слободата во светот“ на Фридом хаус, во 2016-17 година имавме 57-58 индексни поени. Оваа година, скорот на Северна Македонија стигна до 66 индексни поени. “Неодамна реизбраната владата на премиерот Зоран Заев на…