TEMI.mk

Air pollution 

Зоран Милошески - Публикум

Тивкото одумирање на политичките мастодонти

Пишува: Зоран Милошески Двете најголеми партии од македонскиот политички блок се соочуваат со сериозен недостиг на кадровски потенцијал. Тоа е проблем кој излегува надвор од ѕидовите на „Бихаќка“ и на „Белата палата“, од причина што таквата состојба …

Реформи во образованието

Venko Andonovski - Нова Македонија

Вози рикверц ако сакаш напред!

Зборот „пес“ не лае (Жерар Женет) Кога ќе се промаши патот, мора да се вратиш назад, ако сакаш напред. Во таква ситуација сме денес. Тоа ни се случи поради политиката, зашто и овој збор кај нас „се измелези“. Првиот сигнал дека зборот „политика“ се п…

Corruption 

Ѓорѓи Илиевски - Нетпрес

Организираниот образовен криминал на ректорот Азиз Положани во соработка на ДПИ

Пишува: Ѓорѓи Илиевски, Виш просветен инспекторат во пензија: Ако пред неколку седмици пишував за загрижени вработени професори на Универзитетот во Тетово (УТ), а каде што ме известуваат во врска образовниот криминал со владеењето на ректорот Вулнет …

Local elections 2021 

Зоран Милошески - Публикум

Одберете ги најдобрите кандидати, не најмалку лошите

Пишува: Зоран Милошески Социјалдемократите се наоѓаат на почеток на постапката за избор на нови претседатели и раководства на Општинските организации. Во ситуација на претрпен пораз на последните локални избори и алармантно мал број освоени гласови, …

Јавна Соба

Goce Trpkovski - Призма

Пировска: Пониските ешалони во двете партии се исти

Организациите за заштита на човековите права секаде во светот работат во стари куќи, ни рече Уранија Пировска, долгогодишната извршна директорка на Хелсиншкиот комитет за човекови права, пречекувајќи нѐ во белата двокатна куќа во Дебар маало од перио…