TEMI.mk

Дневна политика

Аљоша Симјановски - Нова Македонија

Тортура на мнозинството – демократија меѓу слободата и нееднаквоста

Пред некое време во анализа писание во т.н. „ептен слободен печат“ на стандардната, вечна тема, кусок на демократија на трнливиот и неизвесен пат кон слободата во нашиот сокак, вниманието ми го привлече една екстравагантна цинична формулација – торту…

Илинден

Габриела Илиевска - ПлусИнфо

Битолска република

Како наследници на Питу, Јане, Гоце, Илинден… баш сега разбирам дека и во Нас има таков револуционерен ген. И како никогаш досега работи во Нас најсилно шо можи. - Advertisement - Признавам дека мислев дека сме најголеми револуционери кога без никакв…

Дневна политика

Звонко Давидовиќ - Фокус

Ко о чему војска о скраќењу, к**** о поштењу

Во денешно време многу работи се изместени , многу поими се погрешно толкувани и применувани, демократијата се сфаќа како еден општ хаос без правила и ограничувања, а слободата се толкува како право да се прави што се сака без мерка и морал, без добр…

Дневна политика

Ида Протугер Вељковиќ - Либертас

Цвеќињата ќе процветаат и ако законски се укине пролетта

Најточната дефиниција на поимот закон во Македонија е дека е тоа идеална алатка за исполнување на највалканите фантазии на политичарите на власт. Тоа впрочем го докажа сегашниот унгарски бизнисмен, а бивш премиер, кому законите му го овозможија она ш…

Дневна политика

Џабир Дерала - Слободен Печат

Фоторобот на криминалецот во политиката: Бескрајно искачување во празно

Заштитен од сите страни, нахранет и напиен до пукање, како зрела вошка, збогатен од работа од која чесен човек не се збогатува… Цел живот цица на државни јасли, седнува на секоја фотелја што ќе му се види удобна (советник, пратеник, професор, партија…

Локални избори 2021

Горан Михајловски - Либертас

Бојан ми текна

Не се плаши СДСМ толку од ВМРО-ДПМНЕ колку што се исплаши од граѓанките и граѓаните што му помогнаа да дојде на власт 1.Мореее, колку се исплашиле СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ од непартиските граѓанки и граѓани, па се ујдисаа да го сменат изборниот законик три …

Локални избори 2021

Горан Михајловски - Сакам Да Кажам

БОЈАН МИ ТЕКНА

1 Мореее, колку се исплашиле СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ од непартиските граѓанки и граѓани, па се ујдисаа да го сменат изборниот законик три месеци пред локалните избори. Каков кукавичлук покажаа. Видоа дека им се најавија независни листи за градоначалници и …

Дневна политика

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Премиерската брада на Зоран Заев

Како што е познато, брадата на лицето за многумина е симбол на мажественост, на храброст, на мудрост. Како и секој прав маж, така и Зоран Заев, „нумеро уно“ во Северна Македонија, реши да го одмори лицето, пушти брада. Лицето ќе го одмори, но и образ…

Локални избори 2021

Јанаки Митровски - Фокус

Разумен сомнеж: ТЕЧЕ НИЗ НОГАВИЦИ

Иронијата е, за да основаш политичка партија во Македонија, потребни се 1.000 потписи од граѓани, по што ќе можеш да поднесуваш листи каде што сакаш низ државата, а само да се обидеш да станеш советник во Скопје, потребни се најмалку 9.000 потписи Пи…

Договорот со Бугарија

Џабир Дерала - Frontline

Двете македонски приказни

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Во ист ден, на две различни локации, се гледаат двете различни македонски приказни. Едната, позитивна, енергична, прогресивна, иако преполна со неизвесности и предизвици, а другата приказна е со протагонисти кои во сè гледаат мож…