TEMI.mk

МАНУ

Венко Андоновски - Нова Македонија

Придавката „М“

Во романот „Тегобност“ (во некои варијанти „Мачнина“), Сартр ја опиша егзистенцијалистичката празнина пред битието: онаа ЧУВСТВЕНА свест дека бесмислата, а не смислата царува со овој свет. За слична „мачнина“ говореше и Ками. Кај него мачнината се пр…

МАНУ

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Академикот Коцарев – инаквото лице во политиката

Академикот Љупчо Коцарев, 56-годишен скопјанец со охридски корени, професор на Електротехничкиот факултет и на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство при Универзитетот „Кирил и Методиј“, е новото лице на македонската национална п…

Македонски јазик

Искра Пановска-Димкова - Либертас

Прецизност на исказот заради расветлување на нештата

Кога веќе во Годината на Конески, некој решава, и покрај нападите однадвор, кога треба да стоиме обединети, да подгрева и напади однатре, насочени пред сѐ кон разединување на македонистиката, имам уште неколку работи да кажам, заради прецизирање и ра…

Македонски јазик

Искра Пановска-Димкова - Фокус

ПРЕЦИЗНОСТ НА ИСКАЗОТ ЗАРАДИ РАСВЕТЛУВАЊЕ НА НЕШТАТА

Пишува проф. д-р Искра Пановска-Димкова од Филолошки факултет „Блаже Конески“ Кога веќе во Годината на Конески, некој решава, и покрај нападите однадвор, кога треба да стоиме обединети, да подгрева и напади однатре, насочени пред сѐ кон разединување …

Македонски јазик

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Бескомпромисно во одбрана на македонскиот јазик

Иако политичарите настојуваат да звучат уверливо кога изјавуваат дека македонскиот јазик (и идентитет) не е загрозен, речиси континуирано во заднината на политичката реторика „нечујно и невидливо“ се прават обиди за релативизирање и маргинализирање н…

МАНУ

Горан Момироски - Expres

Претседателот на МАНУ е опасен затоа што не лаже – пишува Горан Момироски

Претседателот на МАНУ Љупчо Коцарев не лажел кога зборувал за опасноста од укинување на таканаречените “македонски” катедри на “Блаже Конески” при УКИМ. Професорот Коцарев сум го сретнал еднаш и не можам да кажам дека го познавам, но прв пат кога го …

МАНУ

Ерол Ризаов - Слободен Печат

Бродот што тоне на академик Коцарев

Партиското арбитрирање на еден академик, згора и претседател на МАНУ со промемории, манифести и меморандуми е пар-екселанс влезница во чудесниот свет на политиката, особено со ореолот на месија кој ја спасува Македонија да не потоне поради државното …

МАНУ

Веле Митаноски - Либертас

Од Малесија капарисувавме невести, министерката Стефкоска ја капарисуваме за Балканскиот поетски камп за млади „Ванчо Николески“

Не знам колку е во право професорката Јасна Котеска, кога, вели, дека, академик Коцарев е “последниот жив херој во земјава кој го знае”, иако немам причина да не и верувам, но, со сигурност знам дека сите оние, кои, го распнаа на крст, по повод негов…

МАНУ

Љупчо Цветановски - Курир

И би СДС: Социјалдемократи од СЕВЕРНА

Фатени со рачињата во медот и со смкнати гашти, а сега и соочени со сериозната опасност на ОТПОР од најеминентната институција во државата, Заевци прибегнаа на најбедното, спинерско решение. Комуњарска класика. Во најпатетичниот обид да се справат со…

МАНУ

Љупчо Коцарев - Нова Македонија

Катедрите за македонски јазик и македонска книжевност се нашиот дом

Летото 2021 господово ќе биде по многу нешта значајно. Но денес нема да проговорам за државата Македонија и нејзините шанси да преживее. Ќе пишувам за двајца Македонци, за Блаже и за Данче. Годината 2021 е година во чест на Блаже Конески. Немав среќа…