TEMI.mk

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Ивица Челиковиќ - Слободен Печат

Етнички графи за вонземјани

Каков квалитет во однос на подобрувањето на граѓанските права и слободи ќе донесе внесувањето на етничката припадност во личните карти? Таквата практика не може да придонесе ниту кон некакво појасно пребројување на македонските граѓани по етнички лин…

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Ило Трајковски - Независен

Издржливоста на пирејот

ИЛО ТРАЈКОВСКИ Предлогот за етничка графа во личќните карти ги стави на иста страна двете најголеми партии. сдсм го поддржува овој проект од стратегиски, а ВМРО-ДПМНЕ од тактички причини. Демократска јавност жестоко ги брани граѓанско-либералните иде…

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Ивица Челиковиќ - ПлусИнфо

Етнички графи ни во Шведска ни во Тунгузија?

Шведска, и покрај севкупните постигнувања, не е земја која треба да се воспева и фали како некаков рај на земјата, но тоа што често изненадува е со каква леснотија политичарите во Македонија, бранејќи ги своите „визионерски“ проекти, прибегнуваат кон…

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Мирјана Најчевска - Civilmedia

Пукање со ќорци

пишува: МИРЈАНА НАЈЧЕВСКА Слушнавме дека предлогот за вметнување на етничката припадност е спротивен на развојот на европското право и на развојот на граѓанскиот модел во кој ова е само еден од многуте различни и променливи идентитети кои се многу ли…

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Биљана Секуловска - Нова ТВ

Да се жигосаме на чело дека сме Македонци, Албанци

Се разбира, иако има жестоки несогласувања околу впишувањето на етничкиот идентитет во личните карти, не би требало да има дилеми дека тоа е повеќе од одличен концепт за се поголемата иднина на оваа земја. Додека светот одамна се обидува да ги сруши …

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Љупчо Поповски - DW

Судир на десницата: Апасиев против ВМРО-ДПМНЕ

Како класичен опортунист, а не вистински политичар, Апасиев го почувствува мекото ткиво на неговите „постари опозициски браќа“ и таму ја виде можноста да се пробие. Десното пространство е огромно поле за него. Насловот на текстот за многумина може да…

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Тито Петковски - ПлусИнфо

Тито Петковски: Етничка легитимација!

Предлогот на закон, со кој се предвидува можност во личната карта да стои и етничката припадност,оправдано наметна многу дилеми и силна дебата. Самата идеја и периодот во кој се родила, уште еднаш го потврди раширеното уверување дека, Македонија сеуш…

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Петрит Сарачини - Civilmedia

„Граѓански“ концепт

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Сè додека поимот „Македонија“ и придавката „македонски“ за многумина има етнички ексклузивитет и ја поврзуваат само со Македонците како народ, невозможен е граѓански концепт по европски терк во Северна Македонија. Невозможно е…

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Рубин Земон - МКД

Eтнички идентитет во личните карти за би-етнички апартхејд

Ваквото етничко обележување на граѓаните ќе ја зголеми и така големата нееднкавост во општеството. Деновиве јавноста во Македонија повторно се вознемирува со една мултикултуралистичка тема, овој пат со предлог законот за измена и дополнување на Закон…

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Ерол Ризаов - DW

Лична карта за нови делби

Со голема леснотија се враќаме назад во едни минати времиња на национално и верско бележење на граѓаните за нивното етничко потекло и верска припадност. Пишува Ерол Ризаов Северна Македонија се повеќе се одалечува од определбата за граѓанско, мултиет…