TEMI.mk

Реформи во образованието

Азиз Положани - Слободен Печат

Дигитализацијата како парадигма во образованието

Напорите да се побијат и вразумат неаргументираните реакции мора да започнат токму со аргументиран пристап и докажливи и издржани постулати, зашто единствено на тој начин овие современи и крајно позитивни образовни реформи ќе се стекнат со легитимите…

Дигитални учебници

Дарко Русевски - Денешен

КОЛУМНА НА РУСЕВСКИ: Анатомија на уништување на образованието!

Дарко РУСЕВСКИ

(авторот е професор по германски јазик) Анатомија на уништувањето на образованието Драги читатели, се наоѓаме пред еден голем предизвик. Предизвик кој може да нѐ чини многу во секаква смисла. Образованието е на колена и крвари. За да …

Реформи во образованието

Војо Маневски - Civilmedia

Сега не е време

пишува: ВОЈО МАНЕВСКИ Кога формата станува претесна за содржината таа мора да се менува. Менувањето на познатата форма е болен општествен процес, кој најчесто наидува на отпор и недоразбирање. Западниот свет изградил сопствена процедура низ демократс…

Празници

Мендо Димовски - Слободен Печат

Господ нека ни е напомош?!

Господ да помогне во справувањето со корупцијата, да ја намали ерупцијата на криминалот и конечно да го спречи лажењето и крадењето. Да се замоли ред да стави не само во внатрешната, туку и во надворешната политика… Ние луѓето сме дојденци на земјата…

Македонски јазик

Билјана Ванковска - Нова Македонија

Толкувај ме нежно

Насловот му го должам на нашиот млад поет Митко Гогов: суптилно го разоткри последниот облик на убивање на македонскиот јазик, со парафраза на стиховите на познатата балада „Убивајќи ме нежно“. А го убиваат не толку нежно, колку темелно и систематски…

Дигитални учебници

Ида Протугер Вељковиќ - DW

Неизбежно збогум на „мирисот на книгата“

Борбата во Македонија за „мирисот на книгата“ или дебатата дали ќе се дозволи дигиталниот учебник да го порази оној од хартија е бесцелно да се води помеѓу „за“ и „против“. Пишува Ида Протугер Вељковиќ Пред точно 24 години, на 11 мај, компјутерот на …

Дигитални учебници

Васко Шутаров - Република

Убавите книги убаво горат

Васко Шутаров (Краток приказ за спалувањата книги во човековата историја) Третата светска војна завршува и повеќе од половина од светското население е уништено. Врз рушевините од цивилизацијата се формира една нова нација, наречена Либрија и e водена…

Дигитални учебници

Марија Младеновска Димитрова - Нова Македонија

Дигитализација на учебниците – пат кон иднината или осакатување на младите генерации

Деновиве сме сведоци на вистинска експлозија на негодување во јавноста поради најавата на МОН за дигитализација на учебниците. И како и секоја наша реформа во изминатиот период, прво се најавува помпезно, избрзано, без стручна и детална анализа на со…

Дигитални учебници

Биљана Секуловска - Нова ТВ

Безобразната дигитализација на Царовска

Зошто во Србија ќе се гради фабрика за ПЦР тестови и погон за секвенционирање на геноми? Имаше најава и за производство на вакцини, нели? Зошто Србија може, а Македонија не? Тука не се работи за дилемата дали Вучиќ е поспособен од Заев, сигурно. Има …

Дигитални учебници

Петрит Сарачини - Civilmedia

Лудисти во 21 век?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ „Лудитите“ или „лудистите“ се појавија во 19 век, како отпор на мануфактурните текстилни работници во Англија кон машините и индустријализацијата. Во бунтот предводен од Нед Луд, ги кршеле машините и ги обвинувале дека им го з…