TEMI.mk

Венко Андоновски - Нова Македонија

Фабричката грешка на македонскиот „наратив“

Она што ѝ се случува на Македонија на патот кон Европа не е наратив. Ако е, фаличен е. Најважното прашање сепак е: КОЈ ГО РАСКАЖУВА македонскиот европски наратив? Од кого зависат гледната точка на настаните и нивното вреднување (фокализација)? Се рас…

Дневна политика

Венко Андоновски - Нова Македонија

Инклузивно општество, ексклузивни политичари…

Во налетот помодарски усвоени зборови во „еманципираниот“ вокабулар на „проевропските“ луѓе, покрај стручните термини од разни науки од кои тие поим немаат (како „наратив“ преземен од наратологијата, или „бенчмарк“ од статистиката), сѐ почесто се збо…

Јавна Соба

Венко Андоновски - Нова Македонија

По(а)рно сексуално образование

Венко
Андоновски Формално, мојата генерација е сексуално необразована. Самоуки сме. Па, сепак се оженивме и добивме деца. Нашите внуци ќе бидат сексуално образовани. Да видиме ќе бидат ли посреќни. Моето мислење е: во овој морално болен свет, кој ја…

Венко Андоновски - Нова Македонија

Како станав европски и светски електронски сељак

Венко
Андоновски Најпрвин лекторска забелешка: зборот „сељак“ е србизам и одговара на нашето „селанец“. Но од осамостојувањето, тој збор почна во скопскиот сленг да добива друго значење. За тоа напишав цела колумна пред повеќе од 20 години, под насл…

Празници

Венко Андоновски - Нова Македонија

Луѓе, кое копче се кликнува за радост?

Венко
Андоновски За Божик примив десетици честитки. И во сите стоеја два поима – „радост“ и „среќа“, покрај задолжителните „здравје“ и „благосостојба“ (читај – пари). И ми се стори дека за разлика од „здравје“ и „благосостојба“, кои целосно ги разби…

Венко Андоновски - Нова Македонија

Една година, а само четири приказни

Венко
Андоновски Скици за човекот Ајде малку полабаво во оваа предновогодишна колумна, иако сите очекуваат некакво резиме. Целава измината година не заслужува ниту еден сериозен збор, најмалку некаква сериозна анализа. Оваа година беше, најблаго реч…

Венко Андоновски - Нова Македонија

Докторе, како да го воспитам син ми да биде арамија?

Венко
Андоновски Ако сакате да ги воспитате своите деца да бидат успешни во овој обесчувствен и затоа обесмислен свет, избришете им ги чувствата за срам и сочувство. Во нив ќе остане само егоизмот. Ќе добиете успешни, смарт арамии со дисертации и на…

Договорот со Бугарија

Венко Андоновски - Нова Македонија

Омразата, а не говорот на омраза е проблем, опинци и покондурени!

Венко
Андоновски Има ли во насловов говор на омраза? Или само говор на презир? Да видиме: „покондурен опинок“ стои во Речникот на Блаже Конески како легален и нецензуриран израз, без ознаката vulg. (вулгаризам). Синоним за српското „покондирена тикв…

Историја

Венко Андоновски - Нова Македонија

Од многу захар и европскиот шеќер горчи

Венко
Андоновски Арно рекле старите: премногу слатко не е слатко, зашто сѐ што потоа ќе каснеш ќе ти биде горчливо. Така и со бугарските политичари: по толку наш послужен шеќер, за да се направат некои историски факти „попријатни“ за нив, ним веќе н…

Договорот со Бугарија

Венко Андоновски - Нова Македонија

Писмо до бугарскиот пријател: Да не гребеме со нож по палимпсестот, за да не се погребеме!

Венко
Андоновски За мене и историјата и уметноста се палимпсести: постојана напнатост меѓу актуелно напишаниот текст и оној „иструганиот“. Предавам малку и културологија, па знам дека и во историјата и во уметноста нема една вистина: СМИСЛАТА на „ви…