TEMI.mk

Реформи во образованието

Јованка Кепеска - Денешен

КОЛУМНА НА КЕПЕСКА: Вулгаризација во пристапот на реформата на образованието

Јованка КЕПЕСКА

Во актуелната реформа на образованието во Македонија, иако декларативно се заложува, токму изостануваат основните премиси на филозофскиот приод образованието за да се насочи на одговорност на сегашноста за иднината. Оттаму и недалеку…

Реформи во образованието

Ѕвездан Георгиевски - Призма

Одмазда на бившите повторувачи

Владата го повлече предлог-законот за учебници. Здружението што се нарекува „Учебници и настава мора да има“ прогласи победа и ја повлече иницијативата за распишување референдум за најавените дигитални учебници. Министерството за образование и наука …

Реформи во образованието

Азиз Положани - Слободен Печат

Дигитализацијата како парадигма во образованието

Напорите да се побијат и вразумат неаргументираните реакции мора да започнат токму со аргументиран пристап и докажливи и издржани постулати, зашто единствено на тој начин овие современи и крајно позитивни образовни реформи ќе се стекнат со легитимите…

Македонски јазик

Ивица Боцевски - Нова Македонија

Да ги одбраниме УКИМ и македонското образование

Добро е што Македонската православна црква, УКИМ и МАНУ се разбудија и ги согледаа тешките облаци и заканувачките ветришта, кои се закануваат да го однесат македонскиот народ во виорот на историјата. Јасно е дека мора да бидат уништени сите институци…

Реформи во образованието

Роберт Димитриевски - Expres

Однапред загубената битка на Мила – Пишува Роберт Димитриевски

Џабе напнува Мила Царовска. Трагикомичната наставна програма за новокомпонираниот франкештајновски предмет „историја и општество“ за четврто одделение, со која под темата „мојата држава“ (која?) „ученикот/ученичката ќе развива идентитет на граѓанин н…

Реформи во образованието

Солза Грчева - Opserver

Солза Грчева: Мило мори, моите не се бореле за “Твојата земја”, туку за Македонија!!!

Со Мила и нејзиното друштво, имам чувство дека живеам под туѓа окупација со инсталирана локална марионетска влада. Мило мори, моите не се бореле за “Твојата земја”, туку за Македонија!!! Нели ти е јасно Мило мори, дека ова е велепредавство и за тоа в…

Реформи во образованието

Ѓорѓи Илиевски - Нетпрес

Заев, Царовска, Камбовски – против македонските образовни и национални интереси

Деновиве во повеќе пишани и електронски портали  се пишува за донесената владина 71 седница на 18.05.2021 година,  Одлуката за одобрение за вршење на високообразовна дејност на странска високообразовна установа на Великотрновскиот  универзитет „Свети…

Реформи во образованието

Антонија Поповска - Нова Македонија

Кој да отвори пошироки образовни светогледи?!

Општините собираат пари за гостувања на балкански пејачки ѕвезди, за смоквијади, ракијади, за пастрмајлијади… Но никој не кажува колку пари одвоија за подобри услови за учење на децата? За подобар интернет во училиштата? Или за карти за театарски или…

Реформи во образованието

Војо Маневски - Civilmedia

Сега не е време

пишува: ВОЈО МАНЕВСКИ Кога формата станува претесна за содржината таа мора да се менува. Менувањето на познатата форма е болен општествен процес, кој најчесто наидува на отпор и недоразбирање. Западниот свет изградил сопствена процедура низ демократс…

Реформи во образованието

Јована Мојсоска - Антропол

Оние кои дојдоја на власт со узурпирање студентски иницијативи – сега се закануваат за бојкот на настава

Статус на Јована Мојсоска, член на Президиумот на Левица. Мила Царовска ја ангажирала цела партиско-директорска машинерија за да се заканува со неоправдани изостаноци за бојкот против нејзините образовни реформи. Наместо да ги сослуша барањата на јав…