TEMI.mk

Бегството на Сашо Мијалков

Ерол Ризаов - DW

Ненормално е да се биде нормален

Ако сте избезумени од она што ни се случува и стопати на ден пцуете сѐ живо и диво, бидете без гајле, тоа е сосема нормално. Вие навреме сте осознале дека и тие што ќе преживеат - ќе настрадаат. Како човек да остане нормален во Македонија? Ако тоа ви…

Бегството на Сашо Мијалков

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Хеликоптерот за Сашо Мијалков

(Основна лекција за ширење лажни вести) Бурни, бурни времиња. Настаните се движат со филмска брзина, со неочекувани пресврти и интересни личности, одлични глумци, иновативни режисери. Македонија на повеќе линии живее трилер-период. Се нижат вистини и…

Бегството на Сашо Мијалков

Јанаки Митровски - Фокус

ДАГАУ

Сево ова го разлутило премиерот до тој степен да викал, удирал по маса, ама ги довел во ред трапавите служби и ДАГАУ во 17 часот, ете го Сашо пред Обвинителство. Сам, како договорен со новинарот на 24 Телевизија, со возило, кое е исто така под потерн…

Бегството на Сашо Мијалков

Петар Поп-Арсов - Република

Првото лице…еднина

Петар Поп-Арсов Министерот за внатрешни работи изгледаше збунето! Делуваше изненадено и изгубено, како грогиран боксер кој едвај стои на нозе и се прашува од која страна дојде ударот?! Ударот од кој ги „виде сите ѕвезди“. Посакувајќи што поскоро гонг…

Бегството на Сашо Мијалков

Александар Србиновски - Нова Македонија

Во полза на својата штета

Сето она што беше пласирано во јавноста поврзано со бегството и враќањето на Мијалков повеќе личеше на некаков лош театар, отколку на одговорно дејствување на институциите. За жал, пак се докажа дека системот очигледно има многу пукнатини во себе и д…

Бегството на Сашо Мијалков

Звонимир Јанкуловски - Нова Македонија

Не сум разочаран, згрозен сум

Политиката на Македонија не престанува да разочарува, дури и кога граѓаните (ако останаа такви) продолжуваат да се надеваат на нешто подобро од она што го знаат. Очигледно дека никој кај нас не може да биде безбеден од несреќите на тешко заболениот п…

Бегството на Сашо Мијалков

Сашо Орданоски - Слободен Печат

Куќата на Водно можеби крие многу тајни

Ако е точно дека Мијалков, откако се изгубил од „радарот“ на безбедносните служби, престојувал – намерно не велам дека „се криел“, бидејќи во тој момент бил обичен обвинет кој немал обврска да биде 24/7 „видлив“ за полицијата – во куќа на свој доверл…

Бегството на Сашо Мијалков

Благојче Атанасовски - Фактор

Бугарскиот пасош, остана последната надеж за Македонецот!

Стасани сме до фаза, во која трагедијата која ја живееме, еве веќе триесет години, стана пародија, или уште пострашно трагикомедија. Во која, не знаеш дали да плачеш или да се смееш, или пак истовремено и двете. Бидејќи кој е нормален во оваа држава,…

Бегството на Сашо Мијалков

Ивор Мицковски - ПлусИнфо

Заев постојано главен јунак, Спасовски епизодист

Ја гледате ли системската предиспозиција на нашите властодршци и нивната полтронска свита? Банда газолизачи и култори на личноста: Заев лично координирал, Спасовски го насамарил Мијалков – цело време еден-двајца херои ја спасуваат и прават силна држа…

Бегството на Сашо Мијалков

Ненад Јовановиќ - Слободен Печат

Случајот Мијалков: озлогласена приказна за националистичкиот менталитет

Луѓето во исчекување на диктаторот спремни се да го поддржат секое злосторство. Луѓето во диктатура чувствуваат идеална слобода, затоа што повеќе не мора да мислат. Во основа, националистичкиот контекст ги прави злобни и расипани. Чувствувам, драги п…