TEMI.mk

Медиумите во Македонија

Џабир Дерала - Frontline

Две години на првата линија

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА По околу 50 илјади објавени содржини, 1.250 колумни, коментари и анализи, најмалку по една политичка сатира неделно (во просек)… По повеќе од 1.000 пораки со поддршка, прашања и предлози, жалби до Советот за етика од Наќе Чулев, …

Медиумите во Македонија

Петрит Сарачини - Civilmedia

Како реагираа(т) новинарските величини и функционери на говорот на омраза на антиваксерите?

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Денешната реакција на ЗНМ за говорот на омраза кон новинарите и медиумите на антиваксерскиот протест вчера, не ја споделиле ни од самото раководство на ЗНМ. На објавата на ФБ страницата на ЗНМ, едвај 10-тина лајкови за поддршк…

Медиумите во Македонија

Џабир Дерала - Civilmedia

Неодговорените прашања се како нерешени убиства

пишува: ЏАБИР ДЕРАЛА Во текот на изминатите две-три години на адресата на ВМРО-ДПМНЕ се испратени стотина, можеби и нешто повеќе прашања. Ниту еден одговор не пристигна назад. На онаа помалата нивна сестринска партија им се поставени (само) дваесетин…

Медиумите во Македонија

Џабир Дерала - Frontline

Какво е тоа пцуење, господине Мицкоски? Кој ве научи така?

прашува: ЏАБИР ДЕРАЛА Иако и претходно не можеше да се пофали со манири на пристоен човек, Мицкоски почна и да пцуе. Со тоа потсети на својот помлад пајташ од радикалната десница, самонаречена Левица, порано и E Majta (на албански – левица). Ова се ј…

Медиумите во Македонија

Џабир Дерала - Civilmedia

Какво е тоа пцуење, господине Мицкоски? Кој ве научи така?

прашува: ЏАБИР ДЕРАЛА Иако и претходно не можеше да се пофали со манири на пристоен човек, Мицкоски почна и да пцуе. Со тоа потсети на својот помлад пајташ од радикалната десница, самонаречена Левица, порано и E Majta (на албански – левица). Ова се ј…

Медиумите во Македонија

Петрит Сарачини - Civilmedia

Трендололо – „висок“ стил на оцрнување луѓе

Денес на тапет е Влатко Стефановски – поради манифестацијата во Крушево и спомнување (пази каков грев) на Северна Македонија. Некој ден пред тоа, беше „спружена“ проф. Најчевска. Пред тоа, Ненад Јовановиќ беше наречен „суштество“. Пред него, беше исп…

Медиумите во Македонија

Владо Апостолов - Призма

Тргни-застани со промените во МРТ и во АВМУ

Повторената постапка за избор на нови членови во советите на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни услуги (АВМУ) и на Македонската радио-телевизија (МРТ) ќе го почека крајот на летото, иако, по с ѐ изгледа, тешко дека и тогаш ќе се направи некаков исче…

Медиумите во Македонија

Киро Кипроски - Нова Македонија

Прва делегација македонски новинари во официјална посета на НР Кина

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (7) На аеродромот во Франкфурт, двочасовното чекање го минавме со пеење македонски песни, тивко, за душа, со што им го свртевме вниманието на патниците. Моја мерак-песна ми е „Нарочува бело Менде, пора…

Реформи во медиумите

Јани Бојаџи - Нова Македонија

За телевизиите, чудовиштата и реформите. Прв дел, вовед во стварноста

Власта е решена да ги облече во железни опинци и медиумите, драги мои. Планираат да почнат големи реформи во организацијата, структурата, функционирањето и финансирањето на македонските медиуми, со посебен фокус на телевизиите, како најмоќен од сите …

Медиумите во Македонија

Аљоша Симјановски - Нова Македонија

Таблоидизација на јавниот дискурс

Медиумите се процес и алатки што технолошки и содржински се условени од т.н. дневна ажурност, но истовремено и од степенот и нивото на општествено-историскиот контекст, глобалниот подем и економскиот развој. Либерализацијата на овој важен и деликатен…