TEMI.mk

Илинден

Милош Милошевски - Infomax

Илинден 1903-та и АСНОМ 1944-та се темелник и столб на Република Македонија

- Advertisement - - Advertisement - Разочаран од некои субјекти кои предолго ги изневеруваат и изневеруваат очекувањата на македонската јавност, решив да мирувам и ништо да не пишувам за најголемиот, најсветиот и најсветлиот наш празник Илинден 1903 …

АСНОМ

Сотир Костов - Infomax

Костов: За македонската преродба, 160 години Зборник народни песни издаден од Миладиновци

- Advertisement - “На зол трн – зла копачка!“ “Јас го посеав семето, а вие бидете живи да го ожнеете неговиот плод“ Димитар Миладинов “Јас сум Македонец, моите песни се македонски, а сонародниците Македонци“ Константин Миладинов Утре на 24 јуни 2021г…

АСНОМ

Бранко Тричковски - Frontline

Антифашизам од шведска маса

пишува: БРАНКО ТРИЧКОВСКИ Тие биле горди на нашата антифашистичка борба. Па, добро, и треба да се горди. Но, тоа звучи така антивмровски. Спомениците на партизаните чии имиња се вклесани во каменот на Могилата ги сквернавеа симпатизерите и членовите …

Договорот со Бугарија 

Панде Колемишевски - Нова Македонија

Глигоров, името и Албанците (Малески и Андов – виа Глигоров)

Професорот Денко Малески и политичарот Стојан Андов во повеќе статии што ги објавуваат на портали или во весници го спомнуваат името на првиот претседател на Република Македонија, Киро Глигоров. Евоцирајќи спомени од времето кога работеле заедно, кон…