TEMI.mk

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Џејсон Мико - Свест

За каква држава не сметате?

Има една стара шега, која се раскажува во многу држави и се припишува на многу автори. Оди вака некако: Убаво облечен господин: Мадам, дали би спиеле со мене за пет милиони долари? Дамата: Господине.. па не знам… би требало да се договориме.. но да, …

Договорот со Бугарија

Мирослав Грчев - Слободен Печат

Нежно истакнување на бугарската иредента

На Унијата треба нежно да и навестиме дека не може со техниката на одлучување со консензус да ја „покрива“ и игнорира фашизоидната и анексионистичка содржина на бугарските ултиматуми. Ама нежно. И дека, ако не е во состојба самата да го реши бугарски…

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Роберт Димитриевски - Expres

Името да го вратите! – Пишува Роберт Димитриевски

И привремената влада на Бугарија немало да го тргне ветото за старт на преговори на Македонија за членство во Европската унија! Тууу, бе! Јаз’к! Уште една статива, а? Пак ли нема да почнат да преговараат, а ќе навршат три години откога со сите „талам…

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Денко Малески - ПлусИнфо

Железниот закон на меѓународната политика

Јазикот на дипломатијата не е ист со оној на реалната анализа на меѓународните односи. Треба да бидеме внимателни погрешно да не ја протолкуваме силната дипломатска поддршка која ја добиваме деновиве од челниците на ЕУ и на САД за нашиот јазик и иден…

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Далибор Станковиќ - Нова Македонија

Официјална Софија повторно ќе биде пречка за Европската Унија

Што можеме да очекуваме од новата бугарска политичка партија? Одговорот е многу едноставен: Ништо ново! Во предизборниот период, Слави Трифонов напиша: „Предлог до Македонците, оп… извинете – северномакедонци, ако ги признаат своите историски бугарск…

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Ангел Наков - МКД

Иднината на Македонија ќе се одлучува на референдум

Референдумот за влез во ЕЕО, ќе биде референдум за одлучување и одлуката од него е задолжителна. Арсовски, Пандов, Никовски, Богојески, Трајковски, Муслиу, Костов, Иванов, Рамадани... нека ме извинат тие што не ги спомнав, секој ден се на некоја теле…

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Петар Арсовски - DW

„Трудно“, по„трудно“, нај„трудно“

Перспективата на нови избори, повторно ќе ги направи партиите во Бугарија предаторски расположени по македонското прашање,ќе ја засили негативната патриотска националистичка реториката,во обид да се обезбеди глас повеќе. Ако нешто дознавме од изборит…

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Стојко Стојков - МКД

Тоталитаризмот на Бугарија, лицемерието на ЕУ

Дали ќе дозволиме тоталитарното минато да навлезе во нашата заедничка европска иднина? Eвропската Унија (ЕУ) гордо претендира да изгради општество засновано на инклузивноста, толеранцијата, правдата, солидарноста и недискриминацијата. Промовирањето н…

Бугарско вето за започнувањето пристапни преговори со Европската унија

Стојко Стојков - Expres

Тоталитаризмот на Бугарија, лицемерието на ЕУ

Европската Унија (ЕУ) гордо претендира да изгради општество засновано на инклузивноста, толеранцијата, правдата, солидарноста и недискриминацијата. Промовирањето на слободата, човечкото достоинство, еднаквоста, владеењето на правото и човековите прав…

Договорот со Бугарија

Јасминка Павловска - Нова Македонија

Разоткриени и осудени бугарските апсурди и злоупотреби

Европските отворени констатации и критики за бугарската злоупотреба на меѓународното право и на позицијата земја-членка на Унијата, за Македонија треба да бидат мотивација и инспирација за одбрана и зачувување на посебноста и автохтоноста на својот и…