TEMI.mk

Преспански договор

Страшо Ангеловски - Нетпрес

Востание, единствен начин да се ослободиш од окупација

За поимот ОКУПАЦИЈА Поимот окупација доаѓа од латинскиот збор occupatio, што значи завземање, освојување. Окупацијата најчесто се остварува со воени средства и тогаш се нарекува воена окупација. Но, дури и таа и таква, окупацијата има правила и е рег…

Преспански договор

Роберт Димитриевски - Expres

Македонско име нема да загине! – Пишува Роберт Димитриевски

„…нека разберат клетите фашисти, македонско име нема да загине!“ Брееј, анасана! Османлиите 5,5 века биле тука, па не посегнале по името Македонија, а овие ни четири години не се на власт, а веќе го забрануваат! И тоа повикувајќи се на Преспански дог…

Маричиќ забрани невладини да користат „Македонија“ во името

Љупчо Цветановски - Курир

МАКЕДОНИЈА, МАКЕДОНИЈА, МАКЕДОНИЈА! Пукнете од мака, цензори гилиптарски…

Замисли, на бегање, оксиморонски најневладиниот владин министер Боки Чмаричиќ ја забранил Македонија?! За жал, ова не е лажна вест, туку тажна вест. Всушност, ова е тажен помен за Заевата банда на заминување. Најтажен помен во историјата. На Македони…