TEMI.mk

The Prespa Agreement 

Irena Mulacka - Фокус

„Црно, па се не види“

Пишува : Ирена МУЛАЧКА Загадениот воздух е една од причините што повеќе од 4.000 луѓе на годишно ниво добиваат рак на белите дробови, а повеќе од 140.000 живеат со хронична белодробна болест. Овие алармантни бројки тресат со години, но, сепак, според…

Suicide 

Sotir Kostov - Infomax

Светски икони – мода, филм, музика, стил (17.1) Курт Кобејн: Поп-рок божеството на генерацијата

Нирвана. Цвеќе. Парфеми. Кукли. Љубов. (Реклама за Невермајнд) Како Хамлет, морам да изберам помеѓу животот и смрта. (Од проштална порака во Рим) Митот за Курт Кобејн и денес е моќен. Тој имаше кратка музичка кариера, ама успеа да создаде армија фано…

Russia-Ukraine conflict 

Emilija Celakoska - Frontline

Ванковска посакува тоталитарност, да ги снема проверувачите на факти, тие ѝ пречат

Пишува: ЕМИЛИЈА ЦЕЛАКОСКА Мисломер за „Вистиномерите” на проф. Ванковска: Професор на Филозофскиот факултет на УКИМ во колумна се бори за варијанти на вистина – некој да ми кажуваше ќе мислев дека злонамерно зборува. Вистината не била еднозначна! Как…

Janaki Mitrovski - Скопје1

Адвокатот Јанаки прашува дали на гробот на Гоце Делчев ќе има бугарска полиција?!

Коментари Адвокатот Јанаки прашува дали на гробот на Гоце Делчев ќе има бугарска полиција?! Од Скопје 1 Објавено на 02/02/2023 Има непотврдена информација дека наводно ќе биде дозволено присуство на бугарска полиција демек да ги штити провокаториве, …

Јорданка Ивановска – Јоци - Скопје1

Јоци: Спасовски ќе правел анализи за Џамбаски, подобро би било да си ги пакува куферите

Коментари Јоци: Спасовски ќе правел анализи за Џамбаски, подобро би било да си ги пакува куферите Од Скопје 1 Објавено на 02/02/2023 За најавите за забрана за влез во Република Македонија за одредени бугарски граѓани и како државата би се справила со…

State administration 

Zaneta Skerlev - Слободен Печат

Убивање, ама онака, по нашки

Не можам, а да не се сетам на тоа како изгледаше мојот прв уредник во Би-би-си, Стивен Ашли, кога првпат му кажав дека ќе го убијам. Мислам, каков беше неговиот лик. За еден миг лепеза од емоции. Па, конечно, сиот здрвен и збунет, и натаму без да зна…

Janaki Mitrovski - Скопје1

Митровски: Доктор Менгеле и извади пола органи на родилката од Дебар, лабаво си доби условна и Лекарска комора не му ја зема лиценцата

Коментари Митровски: Доктор Менгеле и извади пола органи на родилката од Дебар, лабаво си доби условна и Лекарска комора не му ја зема лиценцата Од Скопје 1 Објавено на 02/02/2023 Условна казна му е изречена на гинекологот Мухамед Асани, затоа што во…

The agreement with Bulgaria 

Jasminka Pavlovska - Нова Македонија

Чествувањето на Делчев и македонскиот суверенитет и интегритет

Космополитискиот македонизам на Гоце Делчев е колосален: и етички, и морален, и алтруистички, и универзално вредносен, а истовремено и највисок- патриотски! Но ист таков пиетет и етика и се очекува да се оддаде кон него од сите оние што ќе дојдат (да…

Sotir Kostov - Infomax

Светски икони – мода, филм, музика, стил (17.) Курт Кобејн гласот на младите генерации(прв дел)

Во тебе постои едно мало чудовиште кое вели: “Знаеш дека ќе биде подобро“ Изјава на Кобејн, април 1992 Осумдесетите години од 20-от век во САД беше чудно време за културата, уметноста, музиката и најконкретно за рокенролот. Младите генерации беа разо…

Macedonian Academy of Sciences and Arts 

Boban Ilijevski - Работник

Кога инфлацијата ги јаде платите на работниците кои имаат далеку подобар стандард од нашиот, што да правиме ние?!

Штрајкови, протести и борби за работнички права. Вака накратко може да се опише ситуацијата во Европа и светот во изминатиот период. Во Велика Британија се чини дека сите штрајкуваат. Последните информации од медиумите велат дека штрајкуваат половина…