TEMI.mk

Локална власт

Гоце Трпковски - Призма

Холидеј Ин: Будењето на бетонскиот џин

Од едната страна се слуша „да го спречиме бетонското чудовиште“, од другата – „погледнете, не е чудовиште“, а од трета – „помогнете, не можеме ништо да сториме сами“. Дебатата за паркингот спроти хотелот Холидеј Ин дополнително се вжешти денес, откак…

Медиумите во Македонија

Гоце Трпковски - Призма

Пари на рака за „наше“ новинарство

Објаснувајќи како не може да биде купен дури и ако некој го плаќа, новинарот Зоран Божиновски, овозможи како низ клучалка да се ѕирне во паралелната информативна сцена во Македонија. Многу се зборува за оваа сфера, во која се делат пари на рака во за…

Дневна политика

Гоце Трпковски - Призма

Дај шта Даш(тевски)

Александар Даштевски, човекот што пред четири-пет години се бореше против „дестабилизацијата“ на Македонија од тогашната опозиција и од невладините организации „ потпомогнати од Џорџ Сорос“, против „ федерализацијата “ и „ доаѓањето на власт без избо…

Лажни вести и дезинформации

Гоце Трпковски - Призма

Сподели сега! Како нè затрупаа теории на заговор

Денот започнува со кафето и со непрочитаните пораки. Неколку од пријателите, неколку за работата, една платена реклама за мебел и – една со многу извичници што алармира дека веднаш мора да се прочита пред да биде избришана од интернетот, бидејќи откр…

Работа и труд

Гоце Трпковски - Призма

Три децении зад Словенија во човековиот развој

Нееднаквоста е еден од најголемите предизвици на земјата | Фото: Роберт Атанасовски Во 2019 година, Македонија го достигнала индексот на човеков развој што Словенија го имала во 1990, првата година кога е воведен овој концепт од Организацијата на Обе…

Договорот со Бугарија

Гоце Трпковски - Призма

Историја на Договорот за „добрососедство и поделби“

Бугаризирање на Македонија или воена психоза? Вреден подарок или Тројански коњ? Национално предавство или европеизација на државата? Теми и дилеми отворени во медиумите. Пред повеќе од 20 години. Реакциите на првата декларација за пријателство меѓу М…

Дневна политика

Гоце Трпковски - Призма

Транспарентност на пауза

Кочо Анѓушев потрошил 600 илјади денари во хотели, Драган Тевдовски 22 илјади денари во ресторани, а Садула Дураки зел 13.500 денари дневници за патувања во странство. Ова се дел од последните податоци објавени на алатката за отчетност на трошоците н…

Нов објект пред Мавровка

Гоце Трпковски - Призма

Фејсбук-држава и институции на туркање

„Бруталноста од страна на полициски службеници врз граѓани Роми, што ја видовме вчера во видеото на социјалните мрежи, е за најсилна осуда“. Оваа изјава осамна на профилот на премиерот Зоран Заев еден ден откако се појави видео во кое се гледа како п…

Корона  

Гоце Трпковски - Призма

Охрид и УНЕСКО – ред мерки, ред парапетчиња

Охридскиот регион е редок пример на комбинирано наследство | Фото: БИРН, Г. Трпковски Роковите за исполнување на препораките од УНЕСКО за заштита на Охрид и на Охридско Езеро се одамна изминати, а досега се исполнети само некои, и тоа, пред сѐ, админ…

Дневна политика

Гоце Трпковски - Призма

Финансирањето на партиите е терен без контрола

Државата треба да ги регулира начините како политичките партии собираат членарини и донации, бидејќи сегашните правила не овозможуваат контрола на влезот на нелегални пари во нив. Државниот завод за ревизија, деновиве, ги објави извештаите за редовно…