TEMI.mk

Земјоделство

Реџеп Исмаил (Хактан) - Антропол

Исмаил: Дури и во Османлиско, земјата му припаѓала на земјоделецот!

Статус на Реџеп Исмаил – Хактан, член на президиумот на Левица „Дали премиерот е свесен дека со ваквиот став – од кој впорочем поаѓа и законот за продажба на земјата како оправдание за негово носење – очигледно се издава дека владата апсолутно нема н…

Земјоделство

Благица Сековска - Антропол

Втор дел на трагедијата Распродажба на државно земјиште

Пишува: Благица Сековска – Проф. на катедрата за Рурална економија при Факултет за ветеринарна медицина. За жал, земјата не е единствениот ресурс кој се граба. Следна на ред е водата. Словенија не случајно ја прогласи водата за природно богатство и г…

Земјоделство

Драги Димитриевски - ПлусИнфо

Ликвидација или тотална (рас)продажба на државното земјоделско земјиште?

Се сеќавам добро кога во 2013 година ја добив информацијата дека ќе се носи Закон за продажба на земјоделското земјиште во државна сопственост. Во првиот момент не верував дека некој тоа сериозно го мисли, па затоа се обидов да го проверам сето тоа. …

Земјоделство

Благица Сековска - Антропол

Што може да очекуваме од новиот Закон за продажба на земјоделско земјиште?

Пишува: Благица Сековска – Проф. на катедрата за Рурална економија при Факултет за ветеринарна медицина. Замислете си една ваква апокалиптична слика, земјата на која работеле вашите претци со генерации е одземена од вас и продадена на некоја корпорац…

Земјоделство

Стевче Радевски - Антропол

Нашиве политичари негуваат огромен презир кон земјоделецот

Статус на Стевче Радевски. Од сетне, само на будалите му текнувало Пред дваесетина години, најголемиот број аграрни вишоци од САД завршија на пазарите во државите во Јужна Америка.Производите (пченица ,пченка,месо и млечни производи) влегоа со дампин…

Земјоделство

Благица Сековска - Антропол

Дали Македонија во моментов има аграрна политика?

Најголема забелешка на аграрната политика во Македонија е нејзината неконзистентност и неинтегриран пристап . Во што се состои нејзината неконзистентност? Во немањето одговор на клучните прашања: Дали знаеме во која насока сакаме да го развиваме наши…