TEMI.mk

Судство

Јанаки Митровски - Фокус

Расформи

Дури и да се разрешат политичките слуги во тоги, тоа нѐ доведува до следното прашање: Кој ќе ги наследи? Законот вели дека мора да имаат академија за судии и јавни обвинители. Одлично, видете ги последните листи на примени, неколку презимиња ќе препо…

Дневна политика

Јанаки Митровски - Фокус

СЛОЖНИ БРАЌА КУЌА КРАДАТ

Буџетот не треба да финансира политички партии. Приказните за демократски побуди, плурализам итн. се токму тоа- приказни, сите сме свесни колку во Македонија има и плурализам и демократија. Доколку пак овие средства не се укинат, истите треба значите…

Договорот со Бугарија

Јанаки Митровски - Фокус

ВОЛГАРИ

Сметам дека треба да се градат добрососедски односи со сите соседи, не само со Бугарија. Но, не по цена на вистината и особено не поткопувајќи го антифашистичкиот темел, како и не по цена на емоциите на луѓето. За бога, сѐ уште има живи сведоци на ти…

Легализација на марихуана

Јанаки Митровски - Фокус

Монопол

Нема да биде дозволено сами да си засадите канабис по дома, бидејќи тоа и понатаму е нелегално, ама ако некој добие лиценца, засади и ви продаде по високи цени, тогаш тоа е легално. Супер логика, нема што! Пишува Јанаки МИТРОВСКИ Во интервју за Дојче…

Судство

Јанаки Митровски - Фокус

УСТАВЕН ИЗМЕТ

Кој зголемен ризик го имаат одлепените од реалност во шугаво-барокна зграда?! Сослушуваат странки, криминалци? Одредуваат притвори? Гонат опасни организирани групи? Море сте нашле село без кучиња, па ќе јавате, ако сте вие судии, јас сум Тома Фила ли…

Корона  

Јанаки Митровски - Фокус

ПОГРОМ

Во услови кога се гази по нас од сите страни, а Комората да не сака ниту да бекне, е јасен знак дека се игра по ноти! И така 3.500 адвокати ќе треба да си ставиме клуч на врата, без трошка солидарност од сродните професии Јанаки МИТРОВСКИ Државната а…

Судство

Јанаки Митровски - Фокус

БЕТИНГ

Оваа власт си го наследи тефтерчето на Горде и љубоморно го чува. Сем Јово, Панчевски и Зврлевски ама баш никој од сваровски/тефтер судиите и обвинители не беше ниту разрешен, а камоли да говориме за одговорност Јанаки МИТРОВСКИ Долгонајавуваната реф…

ДИК

Јанаки Митровски - Фокус

Лузери

Oва е прва победа на СДСМ на парламентарни избори по цели 18 години. Но, 46-те освоени мандати не оставаат премногу простор за прослава бидејќи се премалку да ја истуркаат ДУИ во опозиција, што беше една од главните кампањски теми Јанаки МИТРОВСКИ „I…

Избори 2020

Јанаки Митровски - Фокус

Чекајќи го пикот

Економијата се води по српската “ко преживи, причаче”. Ова, се разбира, не важи за македонските магнати кои деновиве дознавме добиле убав стимул од НАШИТЕ пари … Како една болница е погодена од кризата, кога не само што има намален, туку зголемен обр…

Корона  

Јанаки Митровски - Фокус

Пари и моќ

СЗО (да, таа СЗО) се доведе во состојба да фали тоталитарни режими како Виетнам за одлично справување со кризата. Неспорно е дека тоталитарните режими подобро се справуваат со кризата, но по која цена? Пишува Јанаки МИТРОВСКИ „Power is the ultimate a…