TEMI.mk

Вклучување на етничката припадност во личните карти

Ило Трајковски - Независен

Издржливоста на пирејот

ИЛО ТРАЈКОВСКИ Предлогот за етничка графа во личќните карти ги стави на иста страна двете најголеми партии. сдсм го поддржува овој проект од стратегиски, а ВМРО-ДПМНЕ од тактички причини. Демократска јавност жестоко ги брани граѓанско-либералните иде…

Култура

Весна Дамчевска - Нова Македонија

Без култура може да преживееме, но не и да живееме

Додека ние правиме апсурдни избори на директори во културни институции, додека Министерството за култура ги замрзнува исплатите за проектите од 2020 година, а неразбирливо долго го одолжува објавувањето на резултатите од Годишниот конкурс, државите в…

Историја

Александар Џеповски - Македонска Нација

Александар Џеповски: Бугарските цареви и царства се научна фантазија

Александар Џеповски Нивните лаги и манипулации се перверзија на човештвото за повраќање. Секое царсвтво па и она " фамозното " на Аспарух од 681 мора да има своја подлога, причина и благоспов од некого. Ниту Ханови, ниту Кубрати со Аспаруховци имале …

Бегството на Сашо Мијалков 

Ана Петрушева - Призма

Телевиса презента: Мијалков се враќа дома

Ни два часа не поминаа откако Оливер Спасовски се препотуваше пред камерите и луто одбиваше прашања за одговорност, кога пред обвинителството и камерата на 24 ТВ дошета Сашо Мијалков. Лабаво, нога пред нога, си застана до Мишко Иванов, кој прилично з…

Бегството на Сашо Мијалков 

Бранко Тричковски - Frontline

Триумф

ПИШУВА: БРАНКО ТРИЧКОВСКИ Што да кажам, драги пријатели, драго ми е што балонот на националната хистерија налета на шилото на институционалната ефикасност. Се радувам како дете на радикалното издишување на вмровската надуеност, на отпаѓањето на голем…

Бегството на Сашо Мијалков 
Бегството на Сашо Мијалков 

Петар Богојески - Фокус

Каде е началникот?

Јасно беше дека се додека началникот е во мермерната палата, нема враќање на власт. Тука е монструозноста на планот. Не само што испланира наводен „судир Мијалков – Мицкоски“, туку и начин како каменот „началникот“ да го стави на вратот на Заев. Дефи…

Бегството на Сашо Мијалков 

Бранко Героски - ПлусИнфо

Одговорноста на дело во „силната држава“ Македонија – ќе се жртвува коњ, за да се спаси кралицата!

Другарчиња, нема потреба да се карате за тоа кој е одговорен за бегството на Сашо Мијалков. Сфативме. Тричките ваши веќе ни објаснија дека тоа што Сашо избегал ја покажувало силата на нејзината држава, а не нејзината слабост. - Advertisement - Откако…

Јавна Соба

Елена Гаговска - Civilmedia

Полицајците не се маргинализирано малцинство

пишува: ЕЛЕНА ГАГОВСКА Во прес конференцијата која се одржа минатата недела пред МВР (Министерството за Внатрешни Работи), платформата побара со рок до 8-ми март да има „кривичен прогон на сторителите од случајот „Јавна соба“ и за полнолетните жртви …

Бегството на Сашо Мијалков 

Љупчо Цветановски - Курир

Мижи Заев да ти баам

Не е проблем што лажат. Проблемот е што мислат дека некој им верува. А лагата толку „плитка“, поплитка и од Преспанското Езеро во време на владеењето на Заев… И така, трите лика – Зоки, Оли и Дон Мијале мислеле дека го превеслале народот. Абе цепки б…